Zo maak jij Zeist natuur-inclusiever!

Gaaf Lodewijklaan, met infiltratiewadi (putje op de voorgrond), gerecyclede boomstam uit Kerckebosch als parkeergeleiding, halfopen bestrating waar water langzaam wegzakt, , houten erfafscheiding van kastanjehout, streekeigen beplanting w.o. eigen Kerckeboschmengsel en vleermuisledlamp.
Hans Snel 26-06-2020
10299 keer bekeken 0 reacties

Op deze pagina kun jij jouw visie geven over onderwerpen die betrekking hebben op duurzaamheid in Zeist. Lees voor je iets plaatst of reageert op een blog van anderen eerst even onze spelregels

Voordat je een blog kunt plaatsen, dien je jezelf eerst even te registreren als deelnemer. Voor het reageren op blogs van anderen is dat niet nodig. 

Evert Jan Roelofsen is directeur van de Wijkontwikkelingsmaatschappij Kerckebosch. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de 'natuur-inclusiviteit' van Kerckebosch. De wijk is inmiddels een voorbeeld voor Nederland. Maar wat is het? En hoe kun jij daar zelf aan bijdragen? Evert Jan vertelt:

De grote maatschappelijke waarde van natuurinclusief bouwen

Natuurinclusief bouwen is in! Zeker nu vaker langere drogere periodes afgewisseld worden door heftige buien en we zelfs in Nederland, en dus ook in Zeist, de omslag moeten maken van water afvoeren naar water behouden.

Wat is het eigenlijk? Is een vleermuiskastje ophangen al natuurinclusief of wat tegels uit je tuin halen?  Wikipedia zegt dat het een vorm van duurzaam bouwen en inrichten van de omgeving is, zodanig dat het bijdraagt aan de lokale biodiversiteit en natuurwaarden.

"Het kost geen cent méér"

Het mooiste zou zijn als natuurinclusief bouwen geen doel op zich is maar integraal onderdeel uitmaakt van elke gebiedsontwikkeling. Want het staat voor groen, gezond, klimaat, comfort, welzijn én de waardeontwikkeling van woning en omgeving. Natuurinclusief ontwikkelen kost geen cent meer, wel vraagt het meer aandacht, onbekend maakt nu eenmaal onbemind. Het verhaal waarom je natuurinclusief ontwikkelt moet verteld worden, steeds maar weer; aan ontwikkelaars, bouwers, gemeentes en bewoners. Omdat het zo belangrijk is voor mens, dier en plant! Omdat het de biodiversiteit verbetert. Dat vraagt om enthousiasme, blijven denken in kansen, wat kan wel! Je hebt partners nodig die je helpen om je project mee te trekken en die je uit kunt dagen om zelf de handschoen op te pakken. Help jij ook mee om Zeist natuurinclusiever te maken?

Dit kun jij doen!

Een paar leuke voorbeelden met de voordelen erachter, je kunt ze zelf in jouw omgeving ook toepassen:

  • Maak natuurlijke (erf)afscheidingen waarin flora en fauna zich thuis voelen, zaai bloembermen en gebruik streekeigen beplanting. Of maak van je snoeihout een takkenril. Het zorgt voor een betere biodiversiteit.
  • Houdt regenwater vast door bijvoorbeeld planten te poten, het houdt verdroging tegen en laat het groen groeien. Maak laagtes in je tuin waardoor overtollig regenwater niet afgevoerd behoeft te worden.
  • Plant bomen en planten, ze zorgen voor een groene en gezonde uitstraling maar ook voor verkoeling op warme dagen. Een boom is een natuurlijke airco. Staat je huis onder een boom dan neemt het comfort toe, zit je op een terras of balkon in de schaduw van een boom dan blijf je lekker koel
  • Voorzie ook terras en balkon en (semi) openbare ruimte van groen, het maakt je gelukkiger en gezonder. Je kunt er in wandelen of fietsen, moestuinieren, verblijven, ontmoeten en kinderen kunnen er spelen
  • Hang nestkasten in bomen op voor vogels, vleermuizen en eekhoorns
  • Laat een dode boom staan als mogelijk nest voor vogels en andere dieren
  • Voorzie je huis of andere gebouwen (bij bouw of verbouw)van speciaal gefabriceerde elementen die als nest kunnen dienen
  • Dicht niet alle gaten in je huis, maak en promoot dakoversteken, ook daar nestelen vogels

(Heb jij ook mooie voorbeelden van natuur-inclusieve maatregelen, die je wilt delen met anderen? Plaats ze op de Praat Mee-pagina onder "Maak jouw omgeving natuurinclusief").

Gezonder, klimaatbestendiger en een waardestijging van je huis

Als je wel eens in Kerckebosch Zeist geweest heb je kunnen zien dat deze dingen daar gerealiseerd zijn (en nog veel meer). Ze hebben een positief effect op de financiële en maatschappelijke waarde van de wijk. Een groene omgeving zorgt voor substantieel hogere verkoopprijzen van de huizen. Maar ook het welbevinden van de bewoners is stukken hoger; in Kerckebosch hebben mensen continu het gevoel dat ze op vakantie zijn. Ze wonen in een gezonde omgeving met zuivere lucht en verkoeling. En dat zorgt voor minder stress, een betere gezondheid, meer sociale aandacht en daardoor zijn er minder kosten voor gezondheidszorg, welzijnswerk en hulpdiensten. Daarbij is de wijk ook nog toekomstbestendig voor de afvang van CO2 en de klimaatadaptatie. Én is de wijk in 2019 als eerste uitgeroepen tot de meest natuurinclusieve wijk van Nederland.

Meer lezen? 

De Universiteit van Wageningen heeft een groot aantal wereldwijde onderzoeken over groen en het effect ervan op mensen in leef-en werkomgeving samengevat in een aantal handige factsheets. Je vindt ze via de link: https://degroenestad.nl/factsheets/

Afbeeldingen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen