Geef uw mening

Denk ook mee!

Sfeerverslag bijeenkomst 18 november: Visie en spelregels Stichtse Lustwarande in Zeist

26-11-2024

Dit verslag is geen letterlijke verslaglegging, maar geeft een beeld van wat besproken is tijdens de plenaire bespreking en 1 op 1 feedback in het onderstaande programma.

Programma

  1. Openingswoord door de wethouder.
  2. Presentatie over het proces en de concept Visie op hoofdlijnen door Paul Meurs.
  3. 1 op 1 feedback aan hand van stellingen, vragen en kaarten.
  4. Plenaire afronding met algemene samenvatting van de avond en uitleg over het vervolg proces door de projectleider namens de Gemeente Zeist.

Aanwezigen: Gemeente Zeist, SteenhuisMeurs, Provincie Utrecht, bewoners van het gebied de Stichtse Lustwarande, belangenverenigingen, vastgoedeigenaren.

Toekomstvisie Stichtse Lustwarande

De toekomstvisie Stichtse Lustwarande bestaat uit 3 onderdelen. De gebiedsbiografie dat het verhaal van de Stichtse Lustwarande vertelt, de Visie op hoofdlijnen en de uitwerking van de visie in spelregels (een zogenoemd transformatiekader) De gebiedsbiografie is klaar en we werken nu aan de Visie op hoofdlijnen. De bijeenkomst stond in het teken van het presenteren van de concept Visie op hoofdlijnen en toetsen of iedereen zich hierin kan vinden en waar aanscherping nodig is. Daarnaast is input opgehaald voor de uitwerking in spelregels.

Openingswoord wethouder Walter van Dijk

Wethouder Walter van Dijk geeft aan dat de Stichtse Lustwarande één van de visitekaartjes is van Zeist en dat het een gebied is waar Zeist trots op is. Hij bespreekt de ontwikkelingen die er zijn op het gebied van verkeer, wonen en werken. En dat het noodzakelijk is om een balans te vinden tussen behoud en versterken van het groen en het erfgoed, en ruimte voor woningen, kantoren en verkeer. Hij vertelt dat de toekomstvisie duidelijkheid moeten geven welke uitgangspunten we belangrijk vinden voor dit gebied. En dat deze visie alleen werkt als we het eens zijn over de uitgangspunten. Hij nodigt iedereen uit om zich uit te bespreken en mee te denken.

Presentatie concept Visie op hoofdlijnen

Het adviesbureau SteenhuisMeurs helpt ons met het schrijven van de toekomstvisie. Paul Meurs van SteenhuisMeurs vertelt over het proces voorafgaand aan de Visie op hoofdlijnen. Dat er een gebiedsbiografie is gemaakt, waaruit de kwaliteiten van het gebied kwamen. En dat deze is gepresenteerd in mei 2024. Ook is toen veel input gevraagd over wat er in de Visie op hoofdlijnen moet terugkomen en op basis daarvan heeft hij de volgende concept visiepunten geformuleerd voor de Stichtse Lustwarande:

  1. De Lustwarende beschouwen en koesteren als uniek erfgoed van heel Zeist.
  2. Het groene karakter en de ruimtelijke samenhang behouden en versterken.
  3. Vasthouden aan en voortbouwen op de logica van de Lustwarande.
  4. Verhogen van de verblijfskwaliteit en belevingswaarde.
  5. De Lustwarande toekomstbestendig maken.
  6. Een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid: we staan er samen voor (borgen en handhaven).

In gesprek over de concept Visie op hoofdlijnen en het geven van input voor de spelregels

Na de presentatie werd iedereen uitgenodigd hun reactie te geven op de concept Visie op hoofdlijnen. De Visiepunten waren verdeeld over een aantal thematafels en de deelnemers konden zelf bepalen langs welke tafels ze wilden. De mensen gaven aan de hand van stellingen, vragen en kaarten hun reactie op de visiepunten. En konden tegelijkertijd input geven voor de spelregels. Deze input is het vertrekpunt voor SteenhuisMeurs om de spelregels op te stellen begin 2025. Een greep uit de reacties.

De Lustwarende beschouwen en koesteren als uniek erfgoed van heel Zeist.

Veel deelnemers vinden de Stichtse Lustwarande van waarde voor alle inwoners van Zeist. Deelnemers staan neutraal tot negatief tegenover dat meer inwoners het gebied moeten bezoeken.

Het groene karakter en de ruimtelijke samenhang behouden en versterken.

De hoeveelheid groen vinden deelnemers voldoende tot nog te weinig. Met name de dorpsstraat en de Utrechtseweg mag meer groen worden. De deelnemers geven aan dat het bestaande groen beschermd moet worden.

Vasthouden aan en voortbouwen op de logica van de Lustwarande.

De meeste deelnemers staan negatief tot neutraal tegenover meer woningen. Een deel van de deelnemers vindt dat er niet hoger gebouwd mag worden dan de bomen en een deel vindt dat er niet hoger gebouwd mag worden dan de gebouwen nu.

Verhogen van de verblijfskwaliteit en belevingswaarde.

De deelnemers geven aan dat niet alle terreinen openbaar toegankelijk moeten worden. Veel deelnemers geven aan dat rondleidingen helpen met het bekendmaken van het gebied.

De Lustwarande toekomstbestendig maken.

De meeste deelnemers staan neutraal tot positief tegen over regels voor het beheer van de buitenplaatsen. De meeste deelnemers vinden aaneengesloten groen belangrijker voor planten en dieren dan voor recreatie.

Een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid: we staan er samen voor.

De deelnemers vinden dat met name de gemeente en provincie verantwoordelijk zijn voor de Stichtse Lustwarande. En een deel van de deelnemers vindt private grondeigenaren, vastgoedeigenaren en Utrechts Landschap daarnaast ook verantwoordelijk.

Hoe ziet het vervolg eruit?

Met de uitkomsten van de bijeenkomst en online vragenlijst maken we de Visie op hoofdlijnen definitief. Begin 2025 leggen we de Visie op hoofdlijnen voor aan het College van B en W. Daarna werken we aan de spelregels voor het gebied. We vragen dan ook naar uw reactie op deze spelregels en passen die aan waar dat nodig is. Met deze spelregels maken we de toekomstvisie voor de Stichtse Lustwarande definitief. De toekomstvisie is in de zomer 2025 klaar en wordt dan voor een besluit naar de gemeenteraad gestuurd.

Cookie-instellingen