Sfeerverslag bijeenkomst 28 mei 2024
Dit verslag is geen letterlijke verslaglegging maar geeft een beeld van wat besproken is tijdens de plenaire bespreking in het onderstaande programma.
Programma
- Opening door de projectleider namens de Gemeente Zeist
- Samenvatting van het Verhaal van de Stichtse Lustwarande door Paul Meurs
- Groepsgesprekken aan de hand van stellingen en kaarten
- Plenaire bespreking van richtingen die meegeven worden voor de visie.
Aanwezige partijen
Ochtend: gemeente Zeist, Steenhuis Meurs, GAP2, Re-born, Ovile
Middag: gemeente Zeist, Steenhuis Meurs, Provincie Utrecht, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en Utrechts Landschap.
Avond: gemeente Zeist, Steenhuis Meurs, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, VVE Nieuw Beerschoten, Stichting Beter Zeist, Werkgroep Natuurlijk Zeist-West, VVE Zeister Engh, Fietsersbond Zeist
Aan de hand van diverse thema’s is besproken wat belangrijk is voor de visie.
Visie en spelregels algemeen
Visie moet helpen bij maken van keuzes voor individuele projecten in het gebied. Marktpartijen werken graag in partnerschap met de gemeente hieraan. De visie en spelregels moeten voldoende flexibiliteit bieden om tot oplossingen te komen in individuele projecten met bijvoorbeeld spelregels met een onder en bovengrens. Daarnaast moet er ruimte blijven als aantoonbaar een goed alternatief wordt geboden voor een spelregel.
Mobiliteit
- De kern van de opbrengst is dat de busverbinding als zeer waardevol wordt beschouwd.
- De auto bereikbaarheid van het gebied is belangrijk maar sluipverkeer moet beperkt worden. Een idee hiervoor is 30 km/u in het gebied introduceren. Hierdoor kan ook het wegprofiel rustiger ingericht worden (minder borden, minder stoplichten etc). Dit komt ten goede aan het woongenot en beperkt geluidsoverlast. Auto’s parkeren uit het zicht, liefst ondergronds. De vraag is wel of ondergronds parkeren financieel haalbaar is.
- De Dorpsstraat mist nu de Stichtse Lustwarande beleving. Verken de mogelijkheid om auto’s te mijden en hier een voetgangers-, fietsers- en bus straat van te maken.
- De ontsluiting van het gebied per fiets kan beter. De meeste aanwezigen zijn voorstander van wandelroutes die het gebied doorwaadbaar maken en het erfgoed beter beleefd kan worden. Hekken moeten verdwijnen zodat het (groen) beter toegankelijk wordt. Een enkeling noemt als risico dat dit ten koste gaat van de landschapsparken.
Groen en biodiversiteit
- Alle partijen zijn voorstander van behoud en waar mogelijk uitbreiding van groen. Groen geldt als vertrekpunt bij ruimtelijke ontwikkelingen.
- Het gaat naast kwantitatief groen ook om kwalitatief groen. Dus goed onderhouden, toegankelijk en biodivers. In de stijl van het groen kan gevarieerd worden van meer natuurlijk groen tot meer aangelegd parkgroen.
- De huidige waterstructuur kunnen we natuurvriendelijk maken.
- Het provinciale programma Groen Groeit Mee en de bossenstrategie kunnen bijdragen aan meer groen in het gebied en het toegankelijker maken ervan. Dit in combinatie met verdichting op bepaalde locaties zoals het stationsgebied.
Programma
- Het stationsgebied Driebergen-Zeist en PGGM-terrein lijken de meest logische plekken om relatief veel bebouwing toe te voegen. De zone hiertussen kan maar beperkte uitbreiding van bebouwing aan. Daar moet de focus liggen op vergroenen, herontwikkelen, biodiversiteit en recreatie.
- Het zou interessant zijn om verder te kijken dan woningbouw maar specifieke woonconcepten te bedenken die de Stichtse Lustwarande versterken. Bijvoorbeeld met sterke relatie buitenruimte, wonen in parken, collectieve parken.
- Enerzijds staat kwaliteit van bebouwing voorop in dit bijzondere gebied. Daarnaast is het ook wenselijk om goedkopere woningen te realiseren zodat alle doelgroepen in het gebied kunnen wonen. Dit kan gaan schuren.
- Bouwen tot de boomgrens lijkt goed passend te zijn als uitgangspunt. Hoe verder van de Lustwarande af zou er hogere bebouwing mogelijk moeten zijn.
- Gebouwen met een mix aan functies moeten mogelijk worden gemaakt en kan bijdragen aan de levendigheid maar ook flexibiliteit voor transformatie.