Deel jouw recept voor zorg voor elkaar

Informele zorg inzetten naast of in plaats van formele zorg

Linda Otterman 14-09-2018 1 reacties

Ik denk dat veel mensen in Zeist soms meer gebaat zijn met een goede vriend of vriendin dan een professionele hulpverlener. Maar helaas hebben mensen/gezinnen die veel stress, zorgen of problemen hebben vaak óók een klein sociaal netwerk. Door te weinig vrienden lopen probelemen uit de hand én zoeken zij vaak de hulp bij professionals van een Sociaal team of CJG. Prachtig dat de hulpverlening bestaat, maar soms jammer als daar alléén de hulp vandaan komt. Voor de burgers in Zeist, die niet in een eigen vrienden- of familiekring hulp kunnen vinden (doordat ze geen familie hier hebben door vlucht of andere omstandigheden), is het fijn als er iemand komt die met je mee doet en denkt, zoals een vriend of vriendin dat zou doen. Medeburgers, je kunt ze ook vrijwilligers noemen, met een warm hart, hebben een meerwaarde boven professionals:
ze zijn ook buiten kantooruren bereikbaar en hebben tijd
ze denken en doen mee, van mens-tot-mens, maar net in wat er nodig is
hebben een persoonlijke band
merken veel op en zien verbanden doordat ze in allerlei situaties mee lopen.

Professionele hulp zal nodig blijven. Maar dan misschien alleen op een speciaal gebied waar extra expertise op nodig is. Laat de informele en formele hulp goed met elkaar samenwerken. En laten professionals bewust zijn van de kracht van vrijwilligers en mede-burgers.

Bij Stichting Samen Oplopen zien we daar goede resultaten van. Vrijwilliger, professionele hulp en ouder kennen elkaar en kijken samen wie er wat kan doen. Wijkteams (ST of CJG) en Samen Oplopen kunnen daardoor soepel af- of opschalen. Met als gevolg dat mensen en de kinderen in gezinnen zich goed ontwikkelen. Bij Samen Oplopen is de coördinator een hulpverlener, die wat extra hulp kan bieden of samenwerkt met de professionele hulp in het gezin.
Informele hulp zo lang het kan, formele hulp als dat nodig is, generalistisch en integraal. Met goede resultaten. (www.samen-oplopen.nl)

We hopen dat dit voorbeeld professionals kan aanzetten de informele hulp óók in te schakelen en goed samen te werken. En dat burgers zich willen inzetten voor een ander. We hebben vele prachtige vrijwilligersprojecten in Zeist! Ga bijvoorbeeld eens langs de vrijwilligersmarkt in het gemeentehuis op zaterdagmiddag 29 september.

 

1  reacties

Niels (forumbeheerder) 20-09-18 om 9:47

Beste Linda,
Dank je wel voor jouw bijdrage en wat leuk, dat je ons forum al hebt gevonden voordat De Maaltijd van Zeist op 1 oktober losbarst. Op dit forum lezen ook raadsleden mee. Hebben jullie, met al jullie kennis en jullie uitgebreide netwerk, ook nog een boodschap voor hén? Wat wil je hen als tip meegeven om de informele hulp nog beter op de kaart te zetten?
We horen het graag van je!
Met vriendelijke groeten,
Niels