Deel jouw recept voor zorg voor elkaar

Inclusie en cultuur

Klaaske Kamp 03-10-2018 2 reacties

Al geruime tijd loop ik met een plan rond. Dit forum is een mooie plek om te delen.
Wie weet is er iets mogelijk in organisatie en/of zijn er mensen die met mij mee willen denken.

We zijn in Zeist rijk aan scholen en instellingen voor bijzondere mensen; mensen met een beperking. Deze bijzondere jonge mensen moeten na afronden van hun middelbare school hun plek vinden in de maatschappij, dat is niet makkelijk. Zelf werk ik in het voortgezet onderwijs op de Mytylschool Ariane de Ranitz te Utrecht, daar geef ik de vakken Drama en Muziek. In de begeleiding van onze schoolverlaters zie ik steeds weer dat het moeilijk is om je plek te vinden. Na het VSO zijn leerlingen nog zo jong! Bovendien zijn veel leerlingen alleen binnen hun eigen school en omgeving bekend en niet in onze maatschappij. De maatschappij is niet of nauwelijks bekend met, en dus niet gewend aan, mensen met een beperking.

Aan de andere kant zie ik dat de basisscholen niet veel insteken op het bijwonen van theatervoorstellingen. De keren dat mijn kinderen hier in Zeist met school op pad zijn geweest naar het theater zijn nog niet eens op 1 hand te tellen. Kunst en Cultuur is belangrijk voor de ontwikkeling van elk kind. Nederland is op weg naar meer cultuureducatie en cultuurbesef. Tot mijn grote vreugde kwam dat ter sprake in de troonrede dit jaar. 

Mijn plan:
Met een groep van ongeveer 10 jonge schoolverlaters met een beperking wil ik voorstellingen maken voor het basisonderwijs. Dat wil ik liefst op een plek in het centrum van Zeist doen. Makkelijk te bereiken en midden in de maatschappij. Zo vang je twee vliegen in een klap, meer cultuureducatie en inclusie! 

2  reacties

Niels (forumbeheerder) 08-10-18 om 10:43

Beste Klaaske,
Wat een bijzonder idee. Ik probeer een goede contactpersoon te vinden om verder met jou over dit idee door te denken.

Marie-José Boot 04-10-18 om 10:41

Wat een mooi idee, Klaaske. Ik ben zelf moeder van een zwaar gehandicapt kind en heb de afstand tot de gewone maatschappij dagelijks ervaren.
Voor het geven van een voorstelling zou ik alleen rechtstreeks scholen benaderen en de voorstelling op de school geven. Dat lijkt mij makkelijker omdat als je de contactpersoon van de school enthousiast hebt gemaakt die op zijn beurt de voorstelling binnen de school gaat promoten.