Deel jouw recept voor een gezond klimaat

Stelling: In Zeist gooien we nog veel te veel in de grijze container. Afvalscheiding kan veel beter!

Jolanda (forumbeheerder) 21-09-2018 11 reacties

Achtergrond: In Zeist komt per inwoner per jaar bijna 200 kilogram afval vrij. Dit wordt nu verbrand. Zonde, want grondstoffen worden steeds schaarser. Terwijl er in dat restafval nog veel papier, gft en andere nuttige grondstoffen zitten. Daarom willen we zoveel mogelijk afval scheiden en hergebruiken. Het helpt ook als er minder afval ontstaat. Ook willen we dat er minder zwerfafval op straat terecht komt.

11  reacties

Jolanda (forumbeheerder) 08-10-18 om 11:03

Beste Liesbeth, dankjewel voor je idee. Ik heb het opgenomen in het receptenboek! Groet Jolanda

Liesbeth Raymakers 06-10-18 om 19:19

We zouden als gemeente mee kunnen doen aan 100-100-100: 100 gezinnen die 100 dagen 100% minder restafval gaan produceren, door verpakkingsloos inkopen, beter scheiden, composteren etc. Inspiratie op www.100-100-100.nl

Jolanda (forumbeheerder) 05-10-18 om 17:44

Beste Mickael, je idee is helder, dankjewel! We gaan het opnemen in het Receptenboek dat op 12 oktober verschijnt. Daarin staan alle ideeën en signalen die zijn opgehaald in de Maaltijd van Zeist Wil je meer weten over het vervolg van de Maaltijd van Zeist? Lees dan verder op https://www.omzeist.nl/maaltijdvanzeist/uitleg+maaltijd/default.aspx

Mickael van Wordragen 03-10-18 om 13:34

Beste Jolanda,

Ik woon zelf in de Pedagogenbuurt en wij zijn erg blij met het feit dat we containers hebben voor GFT-, rest- en papierafval. We moeten nu alleen plastic afval aanbieden in een PMD-zak, dit is erg onpraktisch aangezien we tegenwoordig veel minder restafval hebben en veel meer plastic afval. De PMD-zakken zijn alleen maar per 2 pakjes te bestellen dus hierdoor ook extra portokosten voor de gemeente. Het lijkt mij waardevol om of een PMD-container toe te voegen of de restafvalcontainer om te dopen tot PMD-container en het restafval gewoon weer in vuilniszakken op te halen. Het is voor mensen die nog niet scheiden nu namelijk gewoon om plastic in de grijsbak te doen ze zijn namelijk niet anders gewend.

Daarnaast zou ik willen voorstellen om de frequentie van GFT-afval niet naar één keer per twee weken te veranderen in september, aangezien dit het moment is dat de blaadjes beginnen te vallen en er in de tuinen nog gesnoeid wordt. De gehele zomervakantie hebben we wekelijks een bijna lege GFT-bak aan de straat gezet (wat trouwens prettig is vanwege de temperatuur (en dus de stank)) en nu past het er met geen mogelijkheid in.

Groet,

Mickael van Wordragen

Jolanda (forumbeheerder) 01-10-18 om 15:17

Beste Rianne, dankjewel voor je idee! Op dit moment is de gemeente al bezig om ondergrondse containers te plaatsen voor plastic afval. De eerste containers vind je bij diverse winkelcentra en bij hoogbouw.

Rianne Wsk 01-10-18 om 11:03

Helemaal mee eens! Om inwoners meer te prikkelen om afval te scheiden, zouden ondergrondse containers naast restafval ook voor plastic afval (en GFT) een optie moeten zijn! Ik woon zelf in het Centrum aan de Voorheuvel en ben in de buurt (in een straal van 500 m) op zoek gegaan naar containers voor plastic afval, maar deze waren er niet aanwezig in tegenstelling voor gewoon afval, oud-papier en glas. Als je je afval naar zo'n ondergrondse container brengt waar er ook een container is voor plastic afval, kost afval scheiden vrijwel geen moeite meer!

Jolanda (forumbeheerder) 27-09-18 om 16:00

Beste T M, dankjewel voor je signaal. Zou je misschien door willen geven in welke straat/wijk je woont? Dan weten we iets specifieker wat de stand van zaken is ten aanzien van de proef die gehouden wordt.

Jolanda (forumbeheerder) 27-09-18 om 15:56

Beste Michiel, dankjewel voor je signaal. Zou je kunnen toelichten wat er zou moeten gebeuren zodat er wel een werkzame situatie ontstaat voor jou en mogelijk buurtbewoners?

T M 26-09-18 om 21:48

Door de proef met de ondergrondse containers wordt in mijn omgeving steeds minder het afval gescheiden. Je kan er immers gewoon alles in kwijt! Ik zou graag een container willen hebben voor het plastic. In een zak krijg je veel rommel (vlees sappen ed waar ongedierte op af komt). In een container heb je daar geen last van. Ook zou ik niet meer naar de ondergrondse container hoeven. Het grote deel van mijn restafval is plastic

Michiel Besseling 26-09-18 om 12:09

Bij mij in de straat hebben we geen afvalcontainers gekregen. Geen groene container voor GFT en ook geen blauwe container voor papier. Voor grijs afval moeten we 100 meter lopen naar de ondergrondse containers. Voor PMD, papier en glas moeten we 400 meter lopen naar het winkelcentrum.
Ik ben slecht ter been. U kunt zich voorstellen dat afval wegbrengen voor mij echt een last is. Tuinafval is helemaal lastig.
Ik zou graag een bijdrage leveren aan goede grondstoffen recycling, maar vind dat het huidige afval beleid voor mij niet werkt.

Eveline van der Aa 25-09-18 om 21:28

Ik vind dit een belangrijk thema. Ik merk zelf dat ik veel plastic weg gooi - niet in de grijze bak, maar toch vaak direct afval van verpakkingen. Goed initiatief van b.v. de albert heijn om met herbruikbare zakjes voor groenten te komen. Wellicht een leuke actie om vanuit de gemeente dat soort zakjes gratis te verspreiden met tips over het besparen op afval?