Deel jouw recept voor een gezond klimaat

Kleine killers

Antoon Berentsen 24-09-2018 4 reacties

Dat roken dodelijk is, staat op elk pakje sigaretten. Roken mag niet meer in openbaar toegankelijke gebouwen, echter wel in de openbare ruimte. Tijdens de MaakSchoonZeistDag op 15 september was het mijn taak om met een klein groepje mensen de Slotlaan schoon te maken. Net als andere schoonmaakploegen moesten wij constateren dat sigarettenpeuken qua aantal het overgrote deel van het afval uitmaken.  Elk jaar, lezen we in de krant, komen 72 miljard sigarettenpeuken in de natuur terecht, waar ze bodem, water, fauna en flora vervuilen.  Je ziet ze vaak pas, als je erop let. Maar dan zijn het er ook wel heel erg veel. Soms lijkt het alsof hele asbakken in de nieuw aangelegde perkjes van onze Slotlaan zijn leeggekieperd. De kieren in de nieuwe bestrating bieden een uitstekende bewaarplek voor peuken. Ik kon ze er niet tussenuit peuteren. In het aangrenzende Walkartpark waren met name de plekken rondom de daar opgestelde zitbanken vergeven van peuken, alsof er geen afvalbakken stonden op het moment dat de rokers er plaatsnamen. Ik pleit daarom voor een rookverbod in de openbare ruimte en voor -tegen betaling uiteraard- verstrekking van goed in de hand liggende asbakjes aan de Zeister rokers en rooksters.

Slotlaan 15 september 2018

4  reacties

Jolanda (forumbeheerder) 03-10-18 om 9:41

Beste Tijmen, je idee is helder, dankjewel! We gaan het opnemen in het Receptenboek dat op 12 oktober verschijnt. Daarin staan alle idee├źn en signalen die zijn opgehaald in de Maaltijd van Zeist Wil je meer weten over het vervolg van de Maaltijd van Zeist? Lees dan verder op https://www.omzeist.nl/maaltijdvanzeist/uitleg+maaltijd/default.aspx

Tijmen Visser 02-10-18 om 11:51

Lijkt mij een goed idee om Zeist rookvrij te maken in het centrum, rond scholen en kinderopvang, overige winkelcentra en in het bos! Andere gemeenten gaan dit nu invoeren als pilot, goed idee als Zeist hier op aansluit en voorop gaat lopen!

Eveline van der Aa 25-09-18 om 21:34

Mooie titel van de bijdrage: kleine killers. Zowel voor de persoon die rookt als voor de natuur. Deze zomer liep ik met mijn kinderen een huttentocht in de Franse Alpen. Daar wordt in elke hut veel aandacht besteed aan dat je je afval mee terug moet nemen naar het dal - dus veel wandelaars lopen ook met afvalzakjes aan hun rugzak. Daar staat ook hoe lang het duurt voordat bijvoorbeeld kauwgom is vergaan. En ook sigarettenpeuken zijn 'kleine killers' voor de natuur. Ik vind het een goed idee om na te denken over hoe je het op de grond gooien van dit soort afval (ook kauwgom) kunt ontmoedigen/ dat het niet 'cool' is als je iets op de grond gooit. Hoe precies weet ik niet - ik zoek het meer in 'framing' en 'shaming' dan verbieden.

Jolanda (forumbeheerder) 25-09-18 om 9:57

Beste Antoon, bedankt voor het aankaarten van dit punt.
Ik ben benieuwd hoe andere deelnemers van het forum dit probleem ervaren en hoe zij over het idee denken?