Zeist op de fiets

 

 

 

Pak de fiets – gezond, goedkoop, leuk én duurzaam

Foto van de overhandiging van de aanbevelingen van Zeist op de Fiets aan wethouder van Verkeer Wouter Catsburg
Overhandiging aanbevelingen Zeist op de Fiets aan wethouder van Verkeer Wouter Catsburg

 

Wij zijn ervaren fietsers die Zeist op hun duimpje kennen. Onze missie is dat Zeistenaren vaker de fiets pakken! Als ze naar hun werk of naar school gaan. Of als ze boodschappen gaan doen of gaan winkelen. Of als een leuk tochtje in Zeist en omgeving willen maken.

De fiets pakken is goed voor de conditie en eigen gezondheid, goed voor het milieu en het helpt om de (geluids)overlast en uitstoot van gemotoriseerd verkeer te verminderen.

Om dat te bereiken, zijn we op diverse fronten actief. 

 

 

1. Promoten van fietsen

qr-code naar leuk fietsen in ZeistOp het platform  “Leuk fietsen in Zeist”  staan bestaande recreatieve fietsroutes in Zeist beschreven. In april 2020 presenteren we een boekje met een fietsrondje met veel informatie over Zeister Slot, bossen en het weidegebied ten zuidwesten van Zeist. Leuk voor een zondagmiddag fietsen met kinderen, vrienden en/of familie of gewoon in je eentje.

In onze folder vind je  onder meer een heel handig overzicht van websites voor (fiets)transportklusjes, recreatieve routes, routeplanners, een QR-code naar de website en informatie over de vele bezienswaardigheden die onze regio rijk is. 

We zijn ook druk doende om de aangeboden routes verder uit te breiden. Zo stoffen we oude leuke routes af. Daar kunnen we trouwens nog wel wat hulp bij gebruiken. Dat geldt ook voor het up-to-date houden van de bestaande beschreven routes en het ontwikkelen van nieuwe. Dus als je graag fietst, veel van onze omgeving weet en het leuk vind om dat te beschrijven: laat het ons weten. En dat geldt ook voor mensen die handig zijn met tekst en opmaak. Want de fietser moet straks de aanwijzingen en instructies moeiteloos kunnen volgen. 

Ook zijn er plannen om samen met het Geopark Heuvelrug een leuke fietsronde te ontwikkelen die vanuit Zeist, langs de geologische en natuurverschijnselen van de Utrechtse Heuvelrug zoals de “Darthuizerpoort” loopt naar Leersum.

2. Beleid om fietsen te bevorderen

We hebben informatie verzameld over het fietsgedrag van mensen in Zeist. Die gebruiken we als input voor de dit jaar nieuw te ontwikkelen Mobiliteitsvisie Zeist. We hebben van de gemeente de toezegging dat we bij de stotstandkoming daarvan betrokken worden. 

Dit zijn daarbij onze programmapunten:

  • Een gelijkwaardige positie van de fiets en de auto binnen de bebouwde kom.
  • Een fietscoördinator die stimuleert dat bij alle gemeentelijke activiteiten wordt gewerkt aan een gelijkwaardige positie van de fiets.
  • Een fietsnetwerk dat voldoet aan de verkeerskundige hoofdeisen samenhang, directheid, comfort, aantrekkelijkheid en veiligheid.
  • Check wegreconstructies, ontwerpen van de openbare ruimte en wegenonderhoud op een echt gelijkwaardige positie van de fiets. Doe dit transparant en in samenspraak met (vertegenwoordigers van) gebruikers.
  • Fietsparkeervoorzieningen die passen bij de behoefte. Terugdringen van fietsdiefstal.
  • Promotie van het fietsgebruik via kennisoverdracht en steun aan activiteiten die het fietsen bevorderen.
  • Meedenken met een Fietsvisie en een Mobiliteitsvisie van de gemeente. Een goede visie is nodig: Onderhoud en het aanpassen van fietsvoorzieningen moeten aansluiten op het beleid voor de langere termijn. Da’s efficiënt en scheelt kosten. We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de fiets in Zeist de plaats krijgt die hij verdient.

 

Wil je actief mee denken en/of meedoen met voorgaande?  Je kunt mailen met info@zeistopdefiets.nl.

 

 

 

 

 

 
 
Cookie-instellingen