Poelenwerkgroep Zeist

Poelenwerkgroep Zeist op 24 oktober 2020 aan de slag bij poel Kouwenhoven

De poelenwerkgroep Zeist is een zelfstandige natuurbeheergroep, door Landschap Erfgoed Utrecht speciaal geschoold in dit werk. Na het grootschalig onderhoud door gemeente in 2015 heeft de groep het jaarlijks onderhoud op zich genomen van de poelen in Zeist-West bij het Kouwenhovenseveld en Natuurpark de Brink. De gemeente heeft met de poelenwerkgroep een overeenkomst gesloten over samenwerking en afstemming met groenbeheer Zeist. Ook is er een ruimte voor opslag van het gereedschap op een veilige gemeentewerf geregeld. De poel op het terrein van kinderboerderij De Brink is afgelopen winter met de machine weer uitgegraven. Ook deze poel gaan de vrijwilligers onderhouden. Gebeurt er niets dan groeien de poelen dicht en verlanden ze. Een goede poel moet veel open water behouden.

Werkgroep neemt gemeente veel werk uit handen

De gemeente mag blij zijn met het vele (deskundige) werk dat haar uit handen genomen wordt. De poelen handmatig onderhouden is kostbaar, kost veel tijd en nodig om de grote natuurwaarden van de poelen in stand te houden. Ook de ringslanghopen worden jaarlijks opnieuw opgezet. Hier kunnen de dieren op zonnen en er hun eieren in leggen, die vervolgens door de warmtebroei van hopen vanzelf uitgebroed worden. De hopen bieden ook woon- en schuilgelegenheid aan kleinere zoogdieren. De opgeworpen takkenrillen biedt sommige vogelsoorten nestgelegenheid. Vrijwilligers inventariseren aanwezige libellen en andere natuurwaarden die aan water gebonden zijn. Kortom: het werk van de poelenwerkgroep is zeer belangrijk voor behoud van de biodiversiteit binnen Zeist en is een heel praktische vorm van enthousiaste burgerparticipatie.

Poelenwerkgroep tijden de Week van de Duurzaamheid 2021

Tijdens de Week van de Duurzaamheid 2021 bood de Poelenwerkgroep inwoners van Zeist de gelegenheid om een keertje mee te helpen. Kijk hieronder naar de filmregistratie van dit evenement:

Link naar videoregistratie Poelenwerkgroep

Meedoen?

Heeft u interesse om mee te doen?
Coördinatie: André Tinhout (030-6571322 of 06-22186062); e-mail: a.tinhout@freeler.nl

Cookie-instellingen