Zomeravondlezing: De Energietransitie – het klimaatakkoord in context

Hanna van den Dool 02-06-2019

Begin

01-07-2019 om 20:00

Einde

01-07-2019 om 22:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

De overstap van fossiele brandstoffen naar duurzame energie is het onderwerp van de Zomeravondlezing van Zomerschool Gilde Zeist. Maandagavond, 1 juli verzorgt prof. dr. Gert Jan Kramer in Figi een lezing over ’De Energietransitie – het klimaatakkoord in context’. De avond vindt plaats in Figi en b


Prof. Kramer is hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Energietransitie betekent de overstap binnen enkele decennia van gas en olie naar duurzame energie. Van wat niet zolang geleden nog grotendeels een academische, zakelijke of ambtelijke discussie was, is het een maatschappelijke discussie geworden die de gemoederen soms hoog doet oplopen.
In de zomeravondlezing zal Kramer deze ontwikkelingen in context plaatsen. Hij laat zien hoe eerdere energietransities – kolen in de 19e eeuw en olie en gas in de 20e – de huidige maatschappij vorm gaven. De betekenis van goedkope energie voor de maatschappij is niet te onderschatten. Dit maakt de uitdaging van de komende transitie groot. Maar technologie biedt hoop. Zon en wind zijn pas relatief kort ‘schaalbaar en betaalbaar’. En waterstof en andere synthetische brandstoffen komen er aan. Technisch en technisch-economisch is het mogelijk om de doelen van het klimaatakkoord van ‘Parijs’ te halen. Maar politiek-maatschappelijk is het een grote uitdaging: dat is de context van het klimaatakkoord. Het klimaat vraagt dat we die uitdaging aangaan!
De Zomeravondlezing in Figi begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Deze avond is vrij toegankelijk. Wel graag aanmelden via info@gildezeist.nl of via het inschrijfformulier van de zomerschool.
Na de Zomeravondlezing zijn op elke dinsdag, woensdag en donderdag van juli lezingen en excursies over 24 verschillende onderwerpen.
In het programmaboekje (ook op de website www.gildezeist.nl) kunt u alles daarover lezen.

Cookie-instellingen