Hoe schoon is de lucht in Zeist? Twee jaar meetresultaten in beeld (online)

Hanna van den Dool 06-04-2020

Begin

14-10-2020 om 19:45

Einde

14-10-2020 om 21:15

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Online (je ontvangt de link na aanmelding)

In deze online bijeenkomst vertellen verschillende sprekers over het belang van een goede luchtkwaliteit, over wat een goede luchtkwaliteit is en hoe het staat met de luchtkwaliteit in Zeist. Hierbij worden de resultaten van de metingen in Zeist gepresenteerd en toegelicht.

Wist je dat fijnstof na kanker en hart- en vaatziekten de derde oorzaak is van vervroegd overlijden? Het is dus belangrijk dat we de hoeveelheid fijnstof in de lucht in de gaten houden. Zodat we kunnen ingrijpen als de concentratie gevaarlijk hoog wordt. Want hoeveel fijnstof krijg je binnen als je langs de A28 woont? Of naast een buurman die zijn open haard vaak aan heeft? Tot voor kort moesten we daarvoor afgaan op algemene berekeningen op basis van modellen. Voor Zeist bijvoorbeeld gebaseerd op ver uit elkaar gelegen meetstations van het RIVM in Utrecht en Wekerom. Het initiatief Samen Meten Aan Leefomgeving (SMAL) zorgt nu voor lokale metingen.

Vanuit dat initiatief is er bijna twee jaar lang op verschillende plekken in Zeist fijnstof gemeten met meetkastjes bij particulieren, op vaste plekken en continu. In een ander initiatief, het Snuffelfiets experiment, is gemeten met mobiele sensoren op fietsen. Resultaten van beide zijn nu beschikbaar en geanalyseerd.

Wat betekenen die resultaten voor jouw buurt of wijk?

We nodigen je uit om vanuit je eigen kamer, deel te nemen aan een bijeenkomst waar verschillende sprekers in zullen gaan op de uitkomsten van de metingen in Zeist en op het effect op je gezondheid. Als je je aanmeldt - graag vóór 12 oktober via hanna@samenduurzaamzeist.nl  - krijg je een link waarmee je eenvoudig kunt inloggen om deel te nemen.

De bijeenkomst is puur informatief bedoeld en daarom krijg je volop de gelegenheid om vragen te stellen. Het programma en de sprekers vind je hieronder.

Graag tot ziens!

Hanna van den Dool en Marcel Scholten (ODRU)

Facilitators Pijler 4 Gezonde leefomgeving (Samen Duurzaam Zeist)

Programma

Het programma ziet er als volgt uit:

Olav Lamme (ODRU)

Introductie luchtkwaliteit

*

Egon Kastelijn en Bart van der Wolf (SMAL, Samen Meten Aan Leefomgeving)

Lokale meetgegevens: waarnemingen en inzichten van een inwonersinitiatief

 *

Arjen Hof (Civity, Zeist)

Wat halen we uit de data van Snuffelfietsers in Zeist?

 *

Marita Voogt (RIVM)

Over nut en noodzaak van burgermetingen

 *

Jeroen de Hartog (GGD regio Utrecht)

Effect van luchtkwaliteit op gezondheid, in het bijzonder voor de situatie in Zeist

 

Cookie-instellingen