Gezonde muren: workshop werken met leem

Hans Snel 22-09-2021

Begin

14-10-2021 om 09:00

Einde

14-10-2021 om 13:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Bezoekerscentrum De Boswerf, Prins bernhardlaan 3, Zeist

De workshop kennismaken met leem is bedoeld voor iedereen die wil ervaren wat leem is en hoe leem werkt. Tijdens de workshop gaan de deelnemers onder begeleiding van onze professionals zelf leem aanmaken en aanbrengen op geprepareerde platen. Er is geen ervaring of kennis vooraf benodigd.

Voordelen van Leem

Leemstuc bestaat uit klei, silt en zand en is 100% biologisch, ecologisch en volledig circulair herbruikbaar. Daarnaast heeft leem nog een aantal andere aangename voordelen. Lees verder

Kosten

Toegangsprijs is 125,- Euro per deelnemer. Indien gewenst bieden we een starterskit aan voor een meerprijs van 50,- Euro.

Meerdere data

Deze workshop wordt ook gegeven op 15 oktober van 9 tot 13 uur

Aanmelden

Stuur een mail met contactgegevens en gewenste datum naar info@leembros.nl

Achtergrond-informatie

Leem als stucwerk op muren en plafonds verbetert het binnenklimaat van de ruimtes waarin we leven en slapen. Leem zorgt voor een stabielere luchtvochtigheid en temperatuur. Dat is gezonder voor ons lichaam. Als bouwmateriaal is leem een ecologisch verantwoorde keuze omdat het bestaat uit zand, klei en water. En omdat leem na verwijdering volledig herbruikbaar is, is het daarmee ook nog eens een duurzame oplossing.

Op veel plekken in de wereld is leem een eeuwenoud bouwmateriaal om muren en plafonds mee af te werken. De belangrijkste reden om voor andere afwerkingen te kiezen is de snelheid van het aanbrengen. Gaandeweg is in dit deel van Europa gekozen voor prijs ten opzichte van duurzaamheid. De ontwikkelingen en transitie in de bouw met duurzame en CO2 neutrale producten brengt leem terug op de kaart. Vandaag de dag kiezen we meer bewust voor oplossingen die bijdragen aan de wereld en voor ons eigen welzijn op langere termijn.

Grote vraag is dus op welke manier leem voor een breder publiek toegankelijker gemaakt kan worden. Volgens de Leem Bro’s is het antwoord om projecten uit te voeren volgens het principe ‘doe het samen’. Het aanbrengen van leem kan iedereen leren en kent zeker geen tijdsdruk omdat het materiaal met water steeds weer bewerkbaar is.

Dus door mensen met elkaar te verbinden binnen projecten worden de kosten lager. Bij die projecten betrekken we mensen die willen leren werken met leem. Ervaring wordt opgedaan tijdens het werk en is in andere projecten herbruikbaar. De kracht van samenwerking.

Met dit idee in het achterhoofd hebben de Leem Bro’s contact gezocht met De Boswerf. De opdracht van De Boswerf is onder andere om inwoners van de gemeente Zeist te inspireren op het vlak van duurzame thema’s. Paul is één van de Leem Bro’s en vertelt: ‘vanaf de eerste kennismaking was er gelijk een match met de visie en ideeën voor het uitdragen van de kennis over leem. Elkaar daarbij ondersteunen is voor beide partijen een win-win situatie’.

Tijdens de week van de duurzaamheid gaan de Leem Bro’s het team van vrijwilligers en medewerkers van De Boswerf begeleiden bij het aanbrengen van leem in de huiskamer. Geïnteresseerden die zelf ook willen kennismaken met leem kunnen zich opgeven voor de workshops op 14 en 15 oktober tussen 09.00 en 13.00 uur. De Leem Bro’s vertellen dan meer over het toepassen van leem en iedere deelnemer ervaart zelf hoe leem werkt. De bijdrage voor deelname aan de workshop bedraagt € 125,- . Iedereen die deze ervaring met leem wil meemaken kan zich hiervoor aanmelden via info@leembros.nl.

 

Cookie-instellingen