Duurzaam Café over Project Heuvelrugtuinen

Willy Douma 29-11-2021

Begin

20-04-2022 om 20:00

Einde

20-04-2022 om 21:30

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Bibliotheek Idea, Markt 1, 3701 JZ Zeist

Iedere derde woensdag van de maand agendeert Samen Duurzaam Zeist een nieuw onderwerp in het Duurzame Café! Met een inleider en een vragenronde. De avond is bedoeld voor inwoners van Zeist die graag eens iets meer willen weten over dit onderwerp en inspiratie zoeken.

Wil je meer weten over hoe je je tuin kunt vergroenen met inheemse planten en je tuin aantrekkelijk maakt voor vogels en bijen? Hoe je kunt zorgen voor verkoeling en beschutting in je tuin? En tegelijk zorgt voor een betere afvoer van regenwater?

Op woensdag 20 april zijn Elies Arps (IVN Natuureducatie/project Heuvelrugtuinen, Judith Stoker en Maarten Kluin (de Boswerf), en Maarten van Deursen (Pedagogenbuurt Duurzaam) te gast bij het Duurzaam Café. Elies werkt bij IVN Natuureducatie en stond de afgelopen twee jaar samen met Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en de Natuur en Milieufederatie Utrecht aan de basis van het project heuvelrugtuinen. Dit project biedt mensen die in of rond het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug wonen de kans om een stukje nationaal park in hun eigen tuin te hebben. Samen met twee andere betrokkenen neemt zij ons mee in de mogelijkheden van een heuvelrugtuin. 

Tijdens het duurzame café laten we ons graag door hen inspireren. En natuurlijk is er alle ruimte om vragen te stellen. We hopen dat deze avond antwoord geeft op veel van jullie vragen.

Doe mee met het Duurzaam Café! We zijn verheugd dat het dit keer weer plaatsvindt in de bibliotheek van Zeist.  

Aanmelden graag: info@samenduurzaamzeist.nl

Over heuvelrugtuinen https://www.np-utrechtseheuvelrug.nl/stichting-npuh/heuvelrugtuinen/

Het vergroenen van je tuin kan door het planten van inheemse planten, welke van nature al voorkomen in het Utrechtse Heuvelrug landschap. Deze bomen en struiken bieden beschutting en verkoeling in de zomer. Ook zorgt minder bestrating en meer groen in de tuin voor een betere afvoering van regenwater. Planten met bloemen of vruchten zorgen voor voedsel voor vogels en insecten, zoals bijen. Regenwater kan ook worden opgevangen in een regenton of vijver. Alle eigenschappen van een heuvelrugtuin zijn te vinden in de checklijst op de website. Ook kunnen mensen inspiratie opdoen in de voorbeeldtuinen, o.a. bij het Beauforthuis en de Boswerf.

Voor de komende jaren willen Elies en haar collega’s het project heuvelrugtuinen gaan uitbreiden. Ze zijn opzoek naar bewonersgroepen die gezamenlijk in actie willen komen. Elies benadrukt dat je voor het aanleggen van een heuvelrugtuin niet in een keer je hele tuin overhoop hoeft te halen. Het kan prima in kleine stapjes. Als iedereen een steentje bijdraagt aan de natuur, dan maak je samen een groot verschil.

 

Zeg het voort

Informeer ook buurtgenoten (bijv via je buurtapp groep), vrienden, kennissen en familie in de gemeente Zeist en geef er aandacht aan op social media. Iedereen is welkom.

Elke derde woensdag van de maand is er een Duurzaam cafe, georganiseerd door Samen Duurzaam Zeist. In het Duurzaam cafe wordt elke keer een onderwerp besproken dat te maken heeft met duurzaamheid en hoe jij daar in kleine stappen aan kunt bijdragen. Je krijgt tips en adviezen en je kunt de dag erna meteen aan de slag.

Als je zelf onderwerpen hebt die je interessant vindt voor een volgend Duurzaam Café, laat het ons dan via hetzelfde e-mailadres weten. Wij zien uit naar interessante en inspirerende avonden en hopen je 20 april a.s. om 20.00 uur te zien en te spreken. 

Willy Douma, Suzanne van der Marel, Martine Speekenbrink en Eva Huppes,
Duurzaam Café Team van Samen Duurzaam Zeist

Meld je aan via info@samenduurzaamzeist.nl

Cookie-instellingen