Duurzaam Café over voedsel

Willy Douma 29-11-2021

Begin

18-05-2022 om 20:00

Einde

18-05-2022 om 21:30

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Bibliotheek Idea, Markt 1, 3701 JZ Zeist

Iedere derde woensdag van de maand agendeert Samen Duurzaam Zeist een nieuw onderwerp in het Duurzame Café! Met een inleider en een vragenronde. De avond is bedoeld voor inwoners van Zeist die graag eens iets meer willen weten over dit onderwerp en inspiratie zoeken.

Het Duurzaam Café gaat ditmaal over duurzame voeding. Een actueel thema, wat bij veel mensen veel vragen en emoties oproept. Want wat is nou precies duurzame voeding? Hoe weet je dat je duurzaam eet? Waar je producten vandaan komen? En waar je duurzame voeding het beste vandaan kan halen?

Iemand die ons hier veel over kunnen vertellen zijn Gabrielle van Hoogstraten en Digni van den Dries. Jullie kunnen Gabrielle kennen als initiatiefnemer van De Groene Schuur Zeist en als eigenaar van de biologische eetwinkel Van Klaas op Voorheuvel 68. Gabrielle: “Duurzaamheid in brede zin heb ik van kinds af aan al hoog in het vaandel staan. Gaandeweg ben ik me steeds meer gaan toeleggen op voeding. Eerst met de verkoop van biologische groenten en fruit via De Groene Schuur Zeist, waarbij ik steeds meer bevlogen raakte door de samenwerking met de inspirerende boeren die onze producten telen. Daarna ben ik met Van Klaas een nieuw pad ingeslagen, door zelf duurzame maaltijden te koken. Ik kijk bij de productie van mijn maaltijden naar diverse aspecten rondom de duurzaamheid van voeding: de productiewijze, de herkomst van de ingrediënten, de verpakking, wie verkoopt het en op welke wijze, bevat een gerecht vlees/vis of dierlijke elementen zoals kaas en eieren? Er zijn zoveel elementen die van invloed zijn op duurzaamheid!”

Digni van den Dries is één van de boeren van BioRomeo, die levert aan De Groene Schuur Zeist. Het bedrijf van Digni houdt zich sinds 1990 bezig met Biologische teelt.  Alle producten worden geproduceerd onder Demeter licentie. Digni’s bedrijf houdt van pionieren. Iets doen waarvan andere zeggen dat het niet kan. Ze telen verschillende producten: graan, aardappels, spinazie, wortels, uien, witlofwortelen en “vergeten” groenten. Ze geloven echt in de kracht van de natuur. De bodem zorgt ervoor dat de plant voldoende gevoed wordt en daar hoef je als mens niets aan toe te voegen. “Er groeien tegenwoordig maar liefst 100 verschillende soorten kruiden en grassen, daar zijn we echt trots op. Deze natuur biedt ook een woonplaats voor vogels, amfibieën, insecten, vissen en knaagdieren. Waar ik vroeger wel eens met een angstig oog naar de sloot keek, sta ik nu regelmatig even te genieten van het leven in en rond de sloot.” Digni kan ongelofelijk leuk en inspirerend vertellen over zijn vak.

Er is alle gelegenheid tot vragen stellen en ervaringen uitwisselen. We hopen dat deze avond inspiratie oplevert en antwoord geeft op veel van jullie vragen. Én dat het jullie inspireert om in 2022 duurzamer te eten.

Het Duurzame Café vindt steeds op de derde woensdag van de maand plaats vanaf 20.00 uur tot uiterlijk 21.30 uur. Het café is 18 mei live in de bibliotheek, Markt 1 in Zeist. Heb je interesse, meld je dan aan via (het nieuwe email adres) meedoen@samenduurzaamzeist.nl.


Informeer graag ook buurtgenoten (bijv via je buurtapp groep), vrienden, kennissen en familie in de gemeente Zeist en geef er aandacht aan op social media. Iedereen is welkom. Als je zelf onderwerpen hebt die je interessant vindt voor een volgend Duurzaam Café, laat het ons dan via hetzelfde e-mailadres weten. 

Wij zien uit naar interessante en inspirerende avonden en hopen je 18 mei om 20:00 uur a.s. te zien en te spreken.

Willy Douma, Suzanne van der Marel, Martine Speekenbrink en Eva Huppes,
Duurzaam Café Team van Samen Duurzaam Zeist 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Aanmelden  via meedoen@samenduurzaamzeist.nl!

Cookie-instellingen