Moestuinbakken: het succes van de kindermoestuinbak

Rianne Strijker May 09, 2019
1481 keer bekeken 2 comments

Op het moment van schrijven doen maar liefst 34 kinderen mee met het moestuinproject. Van jong (3 jaar) tot ouder (12 jaar). Zeker de helft van die kinderen komt meerdere malen per week bij de moestuinbakken helpen.

Het is volop lente! En hoewel je dat niet meteen aan het weer merkt, zie je het wel in al het groen om je heen. In onze moestuinbakken staan nu al volop kleine plantjes. Van zaailingen tot reeds herkenbare groentesoorten. De aardbeien staan al vol bloemetjes en trekken de eerste bijen aan. En op de foto kun je de eerste radijsjes zien verschijnen!

In deze blog wil ik graag vertellen over ons kinderproject. Nog voor de bakken er waren, kwam een buurvrouw met het idee om een kindermoestuinbak te maken. Kinderen konden daarin een zaadje van eigen keuze planten, onderhouden en oogsten. We stemden voor het idee en er kwam een folder die in de buurt verspreid werd. Al snel meldden zich de eerste kinderen. Dit waren veelal kinderen die vorig jaar ook al veel interesse hadden in moestuinieren. Deze buurvrouw kreeg vorig jaar al hulp van een aantal kinderen bij de groenten in haar achtertuin. Hun enthousiasme werkte echter aanstekelijk, want het aantal aanmeldingen bleef stijgen.

Op het moment van schrijven doen maar liefst 34 kinderen mee met het moestuinproject. Van jong (3 jaar) tot ouder (12 jaar). Zeker de helft van die kinderen komt meerdere malen per week bij de moestuinbakken helpen. Ze kloppen dan bij de buurvrouw op het raam, die hen helpt om te ontdekken welke plantjes er water kunnen gebruiken, wat er onkruid is en wanneer die radijsjes echt geoogst kunnen worden. Ook hebben bijna alle kindjes eerst het zaadje thuis laten ontkiemen. Het is heerlijk om hun enthousiasme te zien, en hun trots wanneer ze ‘hun plantjes’ aan mij laten zien.

Een mooi zij-effect van de moestuinbakken (inmiddels hebben ze bijna 2 bakken in gebruik) is dat ze de overige bakken met rust laten. Ze klimmen en staan niet op de bakken, en houden zelfs andere kinderen tegen die zich met ‘hun’ bakken bemoeien.

Ook merken we dat een aantal van deze kinderen zich nu ook interesseert voor andere duurzaamheidsonderwerpen. Zo kwamen er twee kinderen bij mij aan de deur afgelopen week. Ze vroegen me of ik het milieu belangrijk vond. Dit kon ik natuurlijk niet ontkennen. ‘Nou zou u dan geen afval op de grond willen gooien? Wij vinden de straat namelijk een beetje vies’.

Eerder is een groep kinderen reeds een vuilniszak gaan halen bij de buurvrouw om zwerfafval in te stoppen. Ze combineren actie dus met bewustwording, en dit allemaal op eigen initiatief.

Tot slot zijn ook de insectenactie van AH en Natuurmonumenten hier niet onopgemerkt voorbij gegaan. Er zijn diverse bodembeestjes gespot in de moestuinbakken en diverse soorten bijen en hommels benoemd.

We hebben dus nu al een prachtige oogst vanuit dit project!

Images

Comment

Twitter

2  Comments

Fields with an * are required.

We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...
Ingrid van Deurzen January 20, 2020

Wat een positieve manier om kinderen betrokken te laten zijn en te laten ervaren hoe mooi de natuur is en wat je er zelf aan kan bijdragen.
Kan je zeggen waar ik de bakken kan kopen ? Ik wil dit met mijn kleinkinderen gaan doen.
Groet
Ingrid

Rianne Strijker January 21, 2020

Dank Ingrid voor je reactie! Ik kijk alweer uit naar een nieuw moestuinseizoen :). Wij hebben op-maat-gemaakte moestuinbakken van steigerhout. Je kunt je moestuinbakken ook ergens kant-en-klaar kopen, er zijn veel verschillende opties op de markt. Bedenk vooral hoe groot je de moestuinbak wilt laten zijn, en hoe hoog (wil je bukken? of wil je je tomaten flink de lucht in kunnen laten groeien?). Kijk bijvoorbeeld eens op www.makkelijkemoestuin.nl voor inspiratie. Alvast veel voorpret!

Cookie settings