Duurzaam festival wordt alles behalve plastic-vrij

Rianne Strijker 21-06-2019
4435 keer bekeken 1 reacties

Een festival over duurzaamheid organiseren, dat doe je natuurlijk op een zo duurzaam mogelijke manier. Zeker als dat festival ook nog eens midden in een prachtig bos plaatsvind, op een plek waar je normaliter van de natuur zou genieten.

Dan moet zo’n festival wel plastic-vrij, energiezuinig en zonder schade voor de natuur wordt gerealiseerd. Dat was dan ook het voornemen van het organisatieteam, toen we een paar maanden geleden begonnen met brainstormen over het HerfstTijdFestival. Hoe staat het nu met onze goede voornemens?

Kiezen voor duurzaamheid

De meeste duurzame dilemma’s hebben we opgevangen door te kiezen voor een locatie waar ze ruime ervaring hebben met het organiseren van festivals in de natuur: De Boswerf. Op deze manier hoeven we weinig materialen, tenten en meubilair te huren, wat al een flinke besparing op vervoer oplevert. Ook kunnen we zo gemakkelijk achterhalen waar de stroom vandaan komt en hoe we het stroomgebruik laag kunnen houden. Daarnaast kiezen we voor cateraars die bewust geen plastic bekers, rietjes en bestek gebruiken, om zo de afvalstromen plastic vrij te maken. Door te kiezen voor een maximum aantal bezoekers per dag hopen we de natuur niet te veel te belasten, zodat het terrein en de omgeving zich weer snel kan herstellen. De locatie heeft tot slot weinig parkeerruimte, dus we zullen mensen actief moeten stimuleren om met de fiets of het OV te komen.

Dan zijn we er echter nog lang niet. Nog steeds belasten we het klimaat door zoveel mensen, voedsel en spullen op een plek te verzamelen. Om dit te compenseren willen we met ons programma zoveel mogelijk mensen inspireren om duurzamere keuzes te maken in hun dagelijks leven. Dit kan op allerlei manieren, en we hebben dan ook een heel divers programma in de steigers staan. Zo kun je straks meer leren over het composteren in eigen tuin, het gasloos maken van je eigen woning, maar ook hoe je met andere ouders samen het schoolplein van je kind kunt vergroenen. Je kunt leren hoe je zonder gebruik van aarde en mest kunt moestuinieren en zonder geld je tuin aantrekkelijker maakt voor plant en dier.

Plastic monsterdorp

Maar dan dat plastic. Hoezo is ons festival niet plastic-vrij? Integendeel: we kiezen er juist voor om op dit festival zoveel mogelijk plastic te verzamelen en een podium te bieden. Met diverse workshops en kramen laten we zien wat je allemaal met oud plastic kunt doen. We laten zien hoe we met machines plastic verkleinen en smelten en vervolgens weer 3d-printen tot lucht-meet-kastjes. Kinderen kunnen met plastic een mega-knikkerbaan maken en zo leren hoe je van afval ook speelgoed kunt maken. En tot slot gaan we met zijn allen een groot plastic-monster-dorp maken. Zo steunen we het Greenpeace project dat aandacht vraagt voor de gevolgen van wegwerpplastic. Natuurlijk is Lilly Platt van de partij, met haar plastic pick-up project. Wil jij ook helpen? Prik dan onderweg naar ons festival al het plastic op dat je tegenkomt, en neem dit mee om zelf te recyclen.

Wil jij ook je steentje bijdragen aan het HerfstTijdFestival? Kom gerust met ideeën en tips. Ook kinderen zijn welkom om mee te denken. Neem contact op met ons via boswerf@odru.nl of door onder dit artikel te reageren. En zorg dat je erbij bent op 12 en/of 13 oktober!

 

bron foto: Greenpeace

 

Afbeeldingen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

1  reacties

Jelle Schottelndreier

01-07-19 om 0:50

Leuk dat we iets nuttigs kunnen doen met het plastic dat we verzamelen!
Ik kan wel een nieuwe afwasteil gebruiken. Personalized is helemaal leuk.

Cookie-instellingen