Warmetruiendag: laat zien dat je meedoet met #warmetruiendag #zeist

Hans Snel February 06, 2020
1264 keer bekeken 0 comments

Morgen, 7 februari, wordt voor de 14e keer de Nationale Warmetruiendag georganiseerd. Het is een ludieke actie om het belang van energiebesparing onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Hans Snel schreef er dit blog over:

Morgen is het weer Warmetruiendag. Het idee is dat we allemaal onze lekkerste warme trui uit de kast halen en de verwarming de hele dag een graadje lager zetten. Gemiddeld bespaar je daarmee ongeveer een halve kuub gas. Als ieder huishouden in Nederland zou meedoen, is dat 4 miljoen kuub. Dat klinkt indrukwekkend. Omgerekend is dat het jaarverbruik van 3.000 huishoudens. Als we alle werkgevers overhalen om mee te doen, kunnen we dat nog eens verdubbelen.

Van 18 naar 17

Ik heb getwijfeld of ik eraan mee zou doen. Bij ons staat, als wij overdag thuis zijn, de verwarming op 18 graden Celsius. Dat vinden veel mensen te koud, maar met een vestje aan heb ik nergens last van. Ga ik hem nu op 17 graden zetten? Het valt te proberen. Het past wel in het voornemen om nog eens 20% op ons gasverbruik te besparen. Maar dan moeten we het wel langer dan een dag volhouden.

Ieder stapje stimuleert

De echte waarde van Warmetruiendag is natuurlijk niet die besparing zelf, die in het niet valt bij wat we samen jaarlijks verbruiken. Het zet mensen aan het denken die misschien nog niet begonnen zijn met energie besparen. Misschien doen ze wel voor het eerst mee. En misschien is dit dan het begin van een duurzaam leefpatroon. Want ik merk aan mezelf dat ieder stapje weer stimuleert om de volgende stap te zetten.

#warmetruiendag #zeist

Dat werkt natuurlijk het beste als we met zoveel mogelijk mensen laten zien dat we meedoen. Dat je als nietsvermoedende inwoner denkt: “oeps, ik heb wat gemist. Al mijn vrienden doen mee, dan kan ik niet achterblijven!” Daarom een oproep: maak een mooie selfie in je lekkerste trui en naast je thermostaat en plaats die op Facebook, twitter of Instagram met de hashtags #warmetruiendag #Zeist. Wij gaan ze verzamelen en maken er een mooie collage van.

Energiearmoede

Ik bedenk me intussen dat er in Zeist ook gezinnen zijn voor wie de thermostaat op 17 graden geen optie is, maar een noodzaak omdat ze anders hun rekening niet kunnen betalen. Energiearmoede wordt dit genoemd. Landelijk kan ongeveer 8% van de huishoudens zijn energierekening niet meer betalen en dat wordt de komende jaren naar verwachting alleeen maar meer. In Zeist gaat het dan om ongeveer 2.300 huishoudens! Dus leek het mij wel een sympathiek idee om de opbrengst van mijn besparing (en nog een beetje meer) te doneren aan de voedselbank, voor een stukje energierekening of warme trui voor iemand die het echt kan gebruiken.

Voor als je mijn voorbeeld wilt volgen: NL54 Rabo 0132 5417 26 Voedselbank Zeist ovv warme trui.

Zie voor meer info en aanmelden: www.warmetruiendag.nl

Images

Comment

Twitter

0  Comments

Fields with an * are required.

We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...
Cookie settings