Méér schone compost zorgt voor minder afval

2864 keer bekeken 0 reacties

Samen Duurzaam Zeist wil u graag inspireren om bewust met uw afval om te gaan. Daarom publiceert de werkgroep Afval 0.0 van Samen Duurzaam Zeist artikelen over verschillende afvalstromen. De auteur van het artikel is Hilde van der Vegt van SUPZero.

Veel te winnen met Groente- Fruit- en Tuinafval (GFT)

Een hele goede manier om je hoeveelheid afval te verminderen is het composteren van je organische afval. Dat is namelijk helemaal geen afval, maar een waardevolle grondstof voor alles wat bloeit en groeit. In Zeist kan dat heel gemakkelijk door je groente, fruit en tuinafval in de groene kliko te verzamelen. Dan wordt het door de RMN opgehaald en industrieel gecomposteerd. Helaas doet lang niet iedereen dat en zo belandt in Nederland bijna de helft van al het groente-, fruit- en tuinafval in de gewone vuilnisbak en wordt als restafval verbrand (Bron; Milieu Centraal). In Zeist gaat ongeveer 70 kilo GFT per inwoner in het restafval. Op die manier gaan veel waardevolle grondstoffen verloren en verspillen we energie.

Kleine kringloop, de minste uitstoot

Wat nog beter is voor het milieu: Zelf composteren.

Met een eigen composthoop in de tuin of een wormenbak op je balkon hoeft er namelijk veel minder GFT vervoerd te worden, en creëer je zelf gezonde voeding voor je eigen planten. Weten hoe dat werkt? Kijk op https://www.milieucentraal.nl/in-en-om-het-huis/tuinieren/tuinonderhoud/zelf-composteren/ of kijk voor een workshop bij de Boswerf over composteren op de website https://omzeist.nl/samen+duurzaam+zeist+home/default.aspx. In verband met de maatregelen rond corona worden de workshops uit het voorjaar opnieuw ingepland.  

Plasticvervuiling in compost

Helaas wordt bij de inzameling van GFT afval ook een grote hoeveelheid ander afval gevonden, zoals plastic. Tijdens de verwerking van het GFT afval worden de grote stukken er wel uit gesorteerd, maar helaas zijn kleine stukken plastic niet allemaal te verwijderen. Dat is jammer, want daarmee is de compost vervuild, en dat geldt dan ook voor de tuinen en groenstroken waarop de compost weer wordt gebruikt. Voor compost geldt een norm dat 5% van het gewicht van ander materiaal mag zijn. Per kilo compost mag er dus maar het gewicht van 5 boterhamzakjes aan plastic in zitten. Natuurlijk is het veel beter als er helemaal geen plastic in compost zit. Daarom: hoe zuiverder we het als Zeistenaren kunnen scheiden, hoe gezonder het is voor onze tuinen, dieren en groenstroken.

Tips voor schone compost:

  1. Verwijder van plastic stickers van fruit voordat je de schillen bij het GFT doet.
  2. Gooi geen plastic zakjes met schillen en al in het groen afval. Plastic verteert nooit en wordt anders met compost verspreid in de natuur. Met een bakje voor GFT op uw aanrecht dat u dagelijks leegt is een plastic zakje niet nodig, door het frequent te legen krijgen fruitvliegjes geen kans.
  3. Verpakkingen met een kiemlogo kunnen op dit moment het beste bij het restafval omdat ze niet composteren in het proces dat in Nederland gebruikt wordt om industrieel te composteren. Meer lezen weten? zie de uitleg hieronder. 

Uitleg waarom composteerbaar plastic toch géén compost wordt. Dit is natuurlijk verwarrend voor veel mensen.

  • In theorie zijn ze biologisch afbreekbaar bij industrieel composteren, maar doorgaans sluiten de voorwaarden niet aan op de manier waarop Nederlandse bedrijven industrieel composteren. Volgens Europese normen zijn verpakkingen met dit logo te composteren als ze 12 weken in een industriële composteermachine worden verwerkt. In Nederland wordt compost meestal 4 weken industrieel verwerkt. De afvalverwerking loopt daarom vaak vast door deze verpakkingen. Daarom worden ze er door recyclebedrijven vaak uitgefilterd en toch als residu verbrand.
  • Alleen verpakkingen die bij lage temperatuur tot compost vergaan (dat heet home compostable) mogen bij de composthoop of in de groene kliko. Deze herken je als een verpakking al kleverig wordt als die even met vocht in aanraking is geweest. Vanwege de verwarring rondom het kiemlogo en de praktijk van het verbranden in Nederland, stoppen al veel winkels met deze bioplasticverpakkingen. U kent ze vast, de knisperende verpakkingen die om groente, of ook als postwikkel worden gebruikt. Het positieve aan composteerbaar plastic voor verpakkingen vinden we dat het goede pogingen zijn om af te komen van fossiele plastic verpakkingen. Composteerbare verpakkingen zijn beter dan plastic verpakkingen, maar eindigen voorlopig toch bij het restafval. Vaker zie je bij vernieuwingen dat een eerste versie nog niet vlekkeloos werkt. Daarom willen we vooral heldere actuele informatie bieden.

 

Afbeeldingen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen