Hoe vergroen ik mijn tuin

Hans Snel 17-03-2021
1213 keer bekeken 0 reacties

In dit blog geeft Hanny Deij, vrijwilliger bij het Plantenasiel in de Dieptetuin, je een aantal praktische tips over het duurzaam vergroenen van je tuin.

Op mijn wandelingen door Zeist zie ik af en toe tuintjes die geheel betegeld zijn en waar dan een stuk of wat grote bloembakken op staan. De planten in die bakken zijn regelmatig óf verdroogd óf verzopen. Een gemiste kans! Dat kan veel natuurvriendelijker én goedkoper! Hoe dan? Nou, zo: als je je tuin wilt betegelen, leg dan op de plekken waar je bloembakken in gedachten hebt geen tegels neer. Graaf daar een flink gat en zet er stevige struiken in. Zo heb je minder tegels nodig en geen plantenbakken; dat scheelt een boel geld!

De struiken die je geplant hebt, zullen het zeer waarschijnlijk naar hun zin hebben en lekker gaan groeien, want ze staan in de volle grond en krijgen vers regenwater. En dat is ook nog milieuvriendelijk, want regenwater moet zoveel mogelijk de aarde in stromen en niet de goot in.

Vooral de rand bij het trottoir is geschikt voor de beplanting en ook de zijkanten van de tuin. Zo houd je genoeg ruimte over voor een flink terras. Nog een klein puntje van aandacht: maak geen opstaande randjes langs de plantgaten, want dan kan de regen toch niet in de aarde en dat moet juist wél.

Is dit veel werk? Nee, afgezien van de aanleg, is er bijna geen onderhoud nodig. Vind je planten duur? Kom dan eens langs bij één van de tuinplanten-asiels in Zeist; daar kun je gratis een plant meenemen. Zie ook www.plantenasielzeist.nl

Afbeeldingen

Reageren

X (voorheen Twitter)

0  reacties

Cookie-instellingen