Het wormenhotel van Kerckebosch

Communicatie SDZ (JvdB) 21-12-2022
4253 keer bekeken 0 reacties

Willemijn Hensbroek woont in Kerckebosch en heeft vorig jaar met een groep buurtbewoners een wormenhotel geplaatst. Veertien huishoudens gebruiken het wormenhotel om hun organisch afval te composteren. Ingeborg Barendse van Samen Duurzaam Zeist sprak met haar over het succes van het wormenhotel.

Willemijn was al langer bekend met wormenhotels, ze heeft een klein hotel in haar eigen achtertuin staan. Toen een bewoner van de flat in de buurt kwam vragen of ze afval in haar GFT-container mocht weggooien, begon er bij Willemijn een idee te vormen. Ze vroeg bij de werkgroep Compost Lokaal van Samen Duurzaam Zeist na wat de mogelijkheden waren voor een wormenhotel voor de wijk. Inmiddels composteren 14 huishoudens hun groente- en fruitafval in het wormenhotel. Willemijn is nog steeds kartrekker en controleert regelmatig of het hotel goed werkt. Zo nodig wordt ze ondersteund door Moestuinjuf Charlotte Verhoeve.

“Het duurde even voordat het proces op gang kwam” vertelt Willemijn. “We zijn vorig jaar in de herfst begonnen, maar de wormen rusten in de winter. We kunnen dus nu pas de eerste goede compost winnen. Mensen zijn vaak bang dat een compostbak gaat stinken. Dat is eigenlijk nooit het geval. Als het sterk ruikt is het organisch materiaal vaak te nat. Charlotte en ik controleren dit en vragen, indien nodig, de gebruikers om eierdozen en oude kranten toe te voegen om het vocht op te nemen. Het hotel is ook een groot succes is onder de kinderen in de wijk. Zij vinden het leuk om de wormen ‘eten te geven’ of om gewoon even wormen te bekijken.”

Kerckebosch heeft het eerste wormenhotel dat werd geplaatst in Zeist voor gezamenlijk gebruik. Je vindt ook een wormenhotel in de Boswerf. Hier kunnen jong en oud meer leren over composteren en het afbreken van organisch afval. Het biedt niet alleen een natuurlijke manier om je afval te verwerken, maar levert ook compost op voor planten op balkon, moestuin of achtertuin. Willemijn kijkt nu naar de mogelijkheid om moestuinbakken naast het wormenhotel te plaatsen om de compost direct te gebruiken.

Wil je meer weten over wormenhotels? Neem een kijkje in Kerckebosch of ga langs bij de Boswerf.

Afbeeldingen

Reageren

X (voorheen Twitter)

0  reacties

Cookie-instellingen