Energieplan Zeist overhandigd aan gemeenteraad!

Chris Huiden 14-02-2019 6053 keer bekeken 0 reacties

Namens Samen Duurzaam Zeist overhandigde Edith Haffmans 12 februari het Energieplan voor Zeist aan de gemeenteraad. Het plan beschrijft wat een klimaatneutraal Zeist concreet inhoudt, hoe er in Zeist al aan wordt gewerkt, en wat er nodig is om dit proces te versnellen.

Burgemeester Koos Janssen, nam het plan namens de gemeenteraad in ontvangst.

Hier lees je het volledige Energieplan, de aanbiedingsbrief bij het Energieplan en de oplegnotitie.

Enkele inzichten uit het Energieplan van Samen Duurzaam Zeist:

  • In Zeist wordt zo’n 48% van de energie gebruikt voor verwarming en warm water (dat gebeurt in het overgrote deel met behulp van gas),  34% is benzine/diesel/LPG voor het verkeer en 18% van de energievraag in Zeist bestaat uit elektriciteit voor met name verlichting en apparaten. Woningen, bedrijven en mobiliteit dragen elk voor ongeveer een derde deel bij aan het energieverbruik.

  • Het Energieplan gaat er van uit dat we het energieverbruik in Zeist in 2030 ongeveer hebben gehalveerd. Dit kan door isolatie, energiezuinige technieken en energiebesparend gedrag.

  • Uitgaande van deze besparing, blijft in 2030 een jaarlijkse energiebehoefte over die gelijk staat aan wat (bijvoorbeeld) 100 windmolens van 3 megawatt kunnen produceren.

  • Deze energie moet duurzaam worden opgewekt. We kunnen de behoefte aan energie alleen vervullen met een mix van duurzame energiebronnen, zoals windmolens, zonnepanelen, warmte uit diepere lagen in de aardbodem, warmtepompen, enzovoort. Deze hebben elk hun eigen voor- en nadelen, maar tezamen kunnen ze een passende oplossing bieden. Hoe de mix van energiebronnen er precies uit gaat zien, wordt in de loop van de komende jaren steeds duidelijker.

  • Er gebeurt al veel rond de omslag naar een duurzamere energievoorziening. Zie bijvoorbeeld www.mijngroenehuis.nu en www.samenduurzaamzeist.nl. Veel inwoners, bedrijven, woningcorporaties, instellingen en de gemeente zijn bezig met het isoleren van hun gebouwen. Maar er moet nog veel gebeuren.

Een groep bij het Energieplan betrokken inwoners zien enkele uitgangspunten anders dan zoals deze in het Energieplan staan vermeld. Deze groep heeft dit in een oplegnotitie beschreven. Ook vragen ze aandacht voor evaluatie van het proces, om leerpunten daaruit toe te kunnen passen in een volgende fase.

0  reacties

Cookie-instellingen