Waterwachters zijn aan de slag

Anne-Marie Bergervoet 10-04-2019 5618 keer bekeken 0 reacties

Vanaf deze week kun je iemand bij een vijver of watergang zien staan die heel serieus met een hark in de weer is. Als die persoon dan ook nog eens een blauw hesje aan heeft, is er geen twijfel mogelijk: dat is een waterwachter.

Op 40 plaatsen in onze gemeente controleren waterwachters elke maand de waterkwaliteit van vijvers en watergangen. Dat zijn vrijwilligers die vaak in de buurt van diezelfde vijver, sloot of singel wonen. Ze meten zaken als helderheid van het water, de aanwezigheid van (zwerf)vuil, watervogels, vissen en planten – zowel langs als in het water. Die gegevens worden centraal verzameld en geven de waterbeheerders (in ons geval de gemeente, het waterschap en het Utrechts Landschap) een beeld van de situatie ter plekke en de veranderingen die optreden in de loop van de seisoenen. De resultaten van de metingen kunnen leiden tot aanpassingen in het beheer en onderhoud zodat de waterkwaliteit verbetert.

Voor omwonenden en voorbijgangers goed om te weten: waterwachters signaleren en registreren. Het zijn geen water-experts en ze zijn niet verantwoordelijk voor het onderhoud van het water dat ze inspecteren.

0  reacties

Cookie-instellingen