Snuffelfiets project gestart in Zeist!

Charlotte Post June 19, 2019 541 keer bekeken 1 comments

Op 17 juni is gemeente Zeist officieel gestart met fietsen voor (Provinciale) experiment Snuffelfiets. De eerste 20 kastjes werden uitgereikt tijdens een feestelijke kick-off in het gemeentehuis.

Onder toeziend oog van Hanna van den Dool (trekker van dit project namens Samen Duurzaam Zeist) zijn de fanatieke vrijwilligers, inclusief wethouders Wouter Catsburg en Laura Hoogstraten, weggefietst van het gemeentehuis.

Wethouder Catsburg sprak de aanwezige 35 vrijwilligers enthousiast toe, waarbij hij het niet kon laten om te benadrukken dat Zeist de eerste gemeente in Nederland is waar op de fiets fijnstof gemeten gaat worden. En terecht, want dit is een prestatie die iedere gemeente graag op zijn naam zou willen zetten! Hoewel het een experiment is, kijkt de gemeente uit naar de resultaten. Ze zouden onder andere gebruikt kunnen worden in de op te stellen Fietsvisie.

Na de inspirerende woorden van de wethouder kwam het moment waar iedereen naar uit heeft gekeken: de presentatie van de nieuwe sensor! Jan Willem Smeenk (Sodaq) heeft alle gebruikers uitgebreide informatie verschaft over het gebruik en de ontwikkeling van de sensor, die niet veel groter is dan een pakje boter en bovendien minder weegt!

Arjen Hof van Civity en Joost Wesseling van RIVM hebben op hun beurt toelichting gegeven op de dataverzameling en uiteenlopende vragen over privacy, gezondheid en databeschikbaarheid kunnen beantwoorden. Ook hebben zij een voorbeeld laten zien van de eerste testresultaten om een indruk te geven hoe de persoonlijke data van de gebruikers er ongeveer uit zal komen te zien.

De fietsers van Zeist hebben wederom bewezen buitengewoon betrokken te zijn en na een inspirerende en energieke avond hebben de eerste 20 deelnemers de sensor aan het stuur gemonteerd en is iedereen snuffelend de warme avond tegemoet gefietst, op zoek naar schone fietsroutes.

Als alles goed gaat worden er voor de zomer nog 55 kastjes uitgeleverd, waardoor het totale aantal Zeister deelnemers op 75 komt te staan. Samen met ruim 400 deelnemers uit andere Utrechtse gemeenten gaan ze het komende jaar fietsen en data verzamelen. We kijken uit naar de resultaten!

De fietsers uit Zeist vormen samen de werkgroep Fietsend meetnet. Nieuwsgierig naar de data die bij elkaar wordt gefietst? Neem een kijkje op de website. Meer informatie over het project is te vinden op www.snuffelfiets.nl

Wil je meefietsen, data verzamelen en op die manier bijdragen aan de luchtkwalieit in Zeist? Neem dan contact op met hanna@samenduurzaamzeist.nl

1  Comments

Fields with an * are required.

We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...
Hanna van den Dool June 21, 2019

De informatie die gedeeld is tijdens de bijeenkomst kun je nalezen in de bijgevoegde bestanden. Wil je meer weten of een initiatief oppakken (zie suggesties in de eerste presentatie)? Stuur een berichtje naar hanna@samenduurzaamzeist.nl.

Cookie settings