Eerste Zeister K(LETS)-CAFÉ was een succes

Anne-Marie Bergervoet 17-07-2019 3909 keer bekeken 0 reacties

Zondag 30 juni vond er voor het eerst een zogenaamd Potluck k(LETS)-café plaats in de vergaderlocatie van Samen Duurzaam Zeist.

Potluck staat voor A Pot of Luck en betekent: eten wat de pot schaft. Iedere deelnemer maakt een gerechtje voor 2 tot 4 personen en brengt iets te drinken mee.

LETS (Local Exchange Trading System) is een plaatselijke ruilkring waar deelnemers onderling goederen en diensten uitwisselen zonder dat daar geld aan te pas komt. Ze hebben een eigen ruilmiddel om te betalen. Dat gaat met zogenaamde sterren.

De organisatoren kozen voor het Potluck k(LETS)-café in Zeist heel bewust voor een duurzame invalshoek. Een plantaardige leefstijl kan bijdragen aan een gezonde en duurzame wereld. Het gaat daarbij om de gezondheid van mensen, dieren en een beter milieu. Vandaar de keuze om deelnemers te vragen om veganistisch eten en drinken mee te brengen.

Het werd een gemoedelijk, levendig samenzijn. Iedereen proefde met smaak van elkaars volledig plantaardige gerechten. En er werd druk gehandeld met sterren. Een ster staat ongeveer voor 50 eurocent. Elke ruil in natura vertegenwoordigt een aantal sterren. Bij ruilen kun je denken aan allerlei diensten, talenten, vaardigheden en (zelfgemaakte) producten. Heel laagdrempelig. Het leuke van Sterren is dat ze ook voor dingen te gebruiken zijn die je, in euro’s uitgedrukt, niet kunt kopen of te duur zijn. Door het sterrensysteem kun je bij ieder lid terecht, afhankelijk van wat je wilt. Dat levert leuke contacten en originele mogelijkheden op.

Het is de bedoeling om op deze manier LETS en veganisme meer bekendheid te geven in Zeist en mensen met een vergelijkbare levensstijl met elkaar in contact te brengen. Een goed idee dat past bij de aanpak die Samen Duurzaam Zeist voorstaat om onze gemeente groener, gezonder en duurzamer te maken.

Meer informatie over het systeem van ruilen van spullen/diensten zonder geld is te vinden op www.sterrenstelsel.nl en de Facebookpagina van LETSUtrechteo. Voor inspiratie kun je kijken naar het filmpje op http://youtu.be/OkqCEgGVZTg

Over het volgende k(LETS)-café zijn meteen al afspraken gemaakt. Wie wil deelnemen, kan contact opnemen met sterlijn@sterrenstelsel.nl .

0  reacties

Cookie-instellingen