Jaarwisseling in Zeist: een explosie van fijnstof

Anne-Marie Bergervoet 09-01-2020 5985 keer bekeken 6 reacties

De meters van het project SMAL (Samen Meten Aan Leefomgeving) maten met Oud en Nieuw wat al dat geknal aan fijnstof opleverde in onze de gemeente.

Voorlopige eerste indrukken

De grafieken van  dinsdag  t/m donderdag en de jaarwisseling zelf tonen de gemeten hoeveelheden fijnstof: PM 10 staat voor fijnstof, kleiner dan 10 µm en PM 2,5 voor fijnstof kleiner dan 2,5 µm (µm is een duizendste deel van een millimeter). Zo kun je zien dat er rond een uur of 6 's avonds al flink wat vuurwerk werd afgestoken. Gedurende het eerste uur van het nieuwe jaar hebben de sensoren op meerdere momenten hun maximaal mogelijke uitslagen van 2000 microgram per kubieke meter geregistreerd. Dat is 100x zo hoog als op de ochtend van 31 december.

Het weer ( lage windsnelheid, geen regen en een hogedrukgebied dat het fijnstof lager in de atmosfeer houdt) zorgde ervoor dat het zo'n 2 dagen duurde voordat de concentraties tot een normaler niveau (zoals de dagen ervoor) waren teruggekeerd. Vorig jaar was dat na een aantal uren al bijna het geval. Zo zie je maar, ook de weersomstandigheden hebben een directe invloed op de luchtkwaliteit.

SMAL, een project onder de paraplu van Samen Duurzaam Zeist, meet op tal van locaties in onze gemeente de luchtkwaliteit. Gegevens die van waarde zijn  voor de beoordeling van het leefklimaat en overheden en politiek kunnen helpen bij het treffen van effectieve maatregen om die te verbeteren. Meer over dit project is te lezen op de projectpagina van SMAL.

 

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

6  reacties

Jelle Schottelndreier 17-01-20 om 0:08

Dank voor de info.
Mooie site!

Bart van der Wolf 09-01-20 om 18:09

De verwijzing naar "autocorrelation" in de gelinkte grafieken geeft aan hoe het fijnstofpatroon de afgelopen 7 dagen was op ieder moment van de dag. Zodra de actuele concentraties afwijken van de gemiddelde waarden zoals die op dat moment verwacht konden worden (op basis van de historie) kan men spreken van een afwijkende concentratie. Het vuurwerk zorgde (niet verrassend) voor een afwijkende concentratie.

Normaal gesproken kunnen we niveaus van 15-20 microgram per kubieke meter PM10 verwachten, maar er kunnen zich situaties voordoen met structureel (of incidenteel) hogere of lagere waarden. De weersomstandigheden (wind/regen/luchtdruk verdeling) spelen daarbij ook een rol. Maar ook kunnen zich verschillen per wijk en buurt voordoen.

Bart van der Wolf 09-01-20 om 17:55

Het kaartje toont de effecten waarbij de metingen van alle meetstations in een bepaalde wijk (volgens CBS indeling) gemiddeld worden. Sommige wijken hebben meer, andere minder stations. Het aantal stations breidt zich in de komende periode nog uit.
Op de volgende website kunnen de meeste stations per meetlocatie in meer detail gevolgd worden:
https://samenmeten.rivm.nl/dataportaal/

Jelle Schottelndreier 09-01-20 om 12:01

Midden in de kaart staat Bijsnijden/draaien. Kan dat weg?
Dank!

Chris Huiden 09-01-20 om 12:01

Dat biedt een mooi inzicht! En wat een verschil tussen de ene wijk en de andere!

Jelle Schottelndreier 09-01-20 om 12:00

Ziet er interessant uit!
Het is wel lastig om mijn eigen wijk Griffensteijn te onderscheiden in deze afbeelding.
En de verschillend gekleurde gebieden lijken me administratieve grenzen hebben, geen atmosferische. Klopt dat?
De getallen zeggen me niet zo veel. Hoeveel is dit vergeleken met sigaretten roken? Of met wonen naast een snelweg, of een turfvuurtje in een plaggenhut?
Bij de grafieken staat "correlated Avg" en "Autocorrelation", wat betekent dat?
Bedankt!

Cookie-instellingen