Woensdag 20 mei - Wereldbijendag –ook in Zeist.

Anne-Marie Bergervoet 16-05-2020 4353 keer bekeken 0 reacties

Woensdag 20 mei is het Wereldbijendag. Overal in de wereld wordt dit nuttige insect in het zonnetje gezet. Zo ook door ons.

De werkgroep Zeist Zoemt Duurzaam bestaat uit inwoners die zich inzetten om de situatie van de wilde bij te verbeteren. Bijen (zowel solitaire bijen, hommels als honingbijen) zijn heel belangrijk: ze bestuiven planten, struiken, bomen en landbouwgewassen. Zonder hen komen zowel de natuur als onze voedselproductie in gevaar.

Het gaat slecht met de wilde bij. Door strak aangelegde tuinen, veel bestrating, weinig bloeiende planten, grootschalige landbouw, gebruik van bestrijdingsmiddelen, verstedelijking en achteruitgang van biodiversiteit heeft hij gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. Omdat ze niet ver kunnen vliegen, hebben wilde bijen een aaneengesloten leefgebied nodig. Veel soorten zijn voor hun voedsel afhankelijk van een bepaalde bloem: zo vliegt een klokjesbij alleen op blauwe klokjes. Gelukkig kunnen wij helpen door onze tuin of balkon aantrekkelijk te maken: om te leven, te eten en te nestelen. Samen kunnen we zo zgn. bijenlintjes maken die hun leefgebieden verbinden en overlevingskansen vergroten.

Tips

·         Gebruik buiten altijd biologische bijenplanten en/of bloembollen. Andere planten zijn vaak geteeld uit bewerkte zaden en/of bespoten met pesticiden en daardoor nog jarenlang giftig voor bijen.

·         Zaai voor bijen wildebloemenmengsels. Populaire bijenmengsels met leuke kleurige bloemen (vaak niet biologisch) bevatten zaad van niet-inheemse bloemen. Die zijn bij wilde bijen niet in trek. Bovendien kunnen de planten verwilderen en andere soorten, die de bij wél waardeert, verdringen.

·         U kunt uw gras (deels) langer laten groeien zodat paardebloemen, madeliefjes en klaver een kans krijgen. Die bloemen trekken bijen.

·         De tuin “winterklaar” maken, betekent voor de wilde bij (en veel andere nuttige insekten)verlies van nestgelegenheid en schuilplaats. Het is beter om uitgebloeide planten en afgevallen blad tot half maart te laten liggen. Vogels hebben dan trouwens profijt van zaden die achter blijven.

·         Zowel op het balkon als in de tuin doet u bijen een groot plezier met een (zelfgemaakt) bijenhotel.

·         Zeker zo belangrijk: maak meer ruimte voor planten, struiken en misschien zelfs bomen in de tuin door bestrating te verwijderen.

 

Meer over de werkgroep Zeist Zoemt Duurzaam, wilde bijen, adressen/websites en hoe te helpen, vind je op www.zeistzoemtduurzaam.nl

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...
Cookie-instellingen