Gevaar voor padjes door lage waterstand

Mirjam Förch 06-06-2020 2731 keer bekeken 0 reacties

De extreem lage waterstand brengt jonge padjes in gevaar. In vijvers met onnatuurlijke oevers, zoals een hoge beschoeiing of een betonrand, kunnen de diertjes niet op het land klimmen. Dit wordt ze binnen enkele dagen fataal. Zorg in de vijver dus voor natuurlijke oevers of uitklimvoorzieningen.

Padjes die niet uit de vijver kunnen komen, zullen sterven door verdrinking, uitputting of honger. Ze raken uitgeput van hun pogingen het water te verlaten en in de vijver zelf vinden ze te weinig voedsel. Dit terwijl hun eerste maaltijden als jong padje zeer belangrijk zijn voor een goede start van hun landfase.

Dit risico speelt sowieso bij onnatuurlijke oevers, maar met de huidige lage waterstand wordt het nog een stuk groter. De regens van de afgelopen dagen zijn helaas bij lange na niet genoeg om het waterpeil voldoende aan te vullen.

Je kunt het leven van amfibieën redden met uitklimvoorzieningen, die ze genoeg houvast bieden om op de kant te komen. Zoals uitklimmatten of faunatrapjes die aansluiten op de rand van de vijver. Ook takken of overhangende planten kunnen de padjes op weg helpen. Faunatrapjes zijn overigens ook belangrijk voor andere dieren die in het water vallen, zoals egels, vogels of huiskatten.

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...
Cookie-instellingen