Gesprek 'verbindend verduurzamen' tussen de bijen in de tuin

Hans Snel 09-07-2020 5603 keer bekeken 0 reacties

Maandag 22 Juni was de derde bijeenkomst in het kader van klimaatgesprekken in Zeist. Inmiddels noemen we het initiatief “Verbindend verduurzamen”. Deze term is gemunt door schrijfster en theatermaker Marjolijn van Heemstra.

(luister naar haar podcast stadsastronaut ). 

Ditmaal geen virtuele bijeenkomst maar in het echt. We zaten tussen het gezoem van bijen in de tuin. We hadden twee mensen uitgenodigd die niet direct bij SDZ betrokken zijn om eens te onderzoeken hoe het is om met mensen buiten de eigen bubbel te praten. Waarbij het niet zozeer gaat om het bereiken van concrete doelen (daar zijn binnen SDZ gelukkig ook veel mogelijkheden voor) als om de kwaliteit van het onderlinge contact: open, nieuwsgierig en met ruimte voor wat verschillende mensen rond klimaatvraagstukken beweegt. Deze twee mensen hadden ieder een gesprek met een van de andere deelnemers. REAL TALK bleek ook nu weer een vruchtbare leidraad.

We gingen van klein (hoe ga je tijdens een wandelingetje om met zwerfafval of vrij poepende honden om) naar groot (er zijn toch echt te veel mensen op deze aarde en de kloof tussen arm en rijk wordt alsmaar groter). Er gebeurde waarop was gehoopt: het waren open gesprekken waarbij duidelijk werd hoezeer persoonlijke geschiedenis en omstandigheden klimaatkeuzes mede bepalen. Deelnemers werden aan het denken gezegd en voelbaar werd dat we met elkaar in hetzelfde klimaatbootje zitten, ook al verschillen we van mening over hoe je naar de klimaatcrisis kan kijken en welke keuzes daaruit volgen. Bemoedigend en inspirerend!

Na de zomer gaan we hiermee verder, zie een volgende nieuwsbrief en de agenda op deze website.

Bram Tjaden

* Afbeelding van Cuyahoga via Pixabay

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...
Cookie-instellingen