Op 19 september een coronaproof World Cleanup Day in Zeist

Hans Snel 07-09-2020 2053 keer bekeken 0 reacties

Zeist doet op zaterdag 19 september weer mee aan World CleanUpDay. In 1 dag ruimt de wereld samen met vrijwilligers uit 180 landen zoveel mogelijk zwerfafval op. Vanwege de corona maatregelen organiseren we dit jaar geen groot centraal evenement, maar heeft het team een aantal challenges bedacht.

In die challenges kan iedereen op z’n eigen tijd en plek, maar wel met een gezamenlijk doel aan de slag.

Waarom is het eigenlijk nodig om zwerfafval te rapen?

1. Het ziet er niet uit. In ons mooie groene Zeist past geen afval in de berm of in de goot.

2. We ergeren ons eraan. Zwerfafval staat in de top 3 van dagelijkse ergernissen. 50 miljoen kilo belandt er jaarlijks in onze leefomgeving. Laten we die ergernis omzetten in voldoening van een uurtje of wat rapen.

3. Ieder stuk plastic wat ooit geproduceerd is, of het nu de wikkel om je Mars is of het spatbord van je fiets, blijft bestaan. Zwerfafval vergaat traag. Kauwgom vergaat bijvoorbeeld pas na ongeveer 20 jaar, een frisdrankblikje doet er bijna 100 jaar ov er en een plastic waterflesje vergaat nauwelijks. Sigarettenpeuken vervuilen de grond, dieren eten ze op en raken vergiftigd. We hebben nog geen goede manier om plastic te recyclen tot de basisgrondstof, wel kunnen we sommige plastics hergebruiken.

Met name het plastic voor eenmalig gebruik beland heel vaak in het milieu, waar het of afgevoerd wordt met regenwater naar de oceaan, of vervalt tot microplastic en zo onze voedselketen binnendringt. Wist je dat je dagelijks plastic binnenkrijgt via vezels uit onze kleding en uit onze voeding, met name vis? Meer informatie hierover vind je op www.worldcleanupday.nl

Maar waarom moet ik dat doen?

Omdat we allemaal verantwoordelijk zijn voor onze wereld. Dichtbij door minder plastic te gebruiken en zwerfafval op te rapen, maar wist je dat je indirect ook de plastic soep en microplastics helpt te verminderen?

Als we van de corona tijd iets positiefs kunnen overhouden, zoals zorg voor onze natuurlijke omgeving en besef van samenhang van alles wat we als mensen doen en laten, dan kun je dat op 19 september heel concreet maken. Door bewust minder plastic te gebruiken, bijvoorbeeld door je boodschappen te doen bij een plasticvrije ondernemer uit Zeist en je huishoudelijke afval te scheiden en eens zwerfvuil te rapen.

De gemeente Zeist doet ook veel aan afval verwijderen en verwerken (er is bijvoorbeeld een nieuwe zwerfafval-stofzuiger in aantocht), maar heeft simpelweg niet genoeg mankracht en geld om de zooi die we samen creëren (nou ja, sommigen van ons dan…) op te ruimen. Daarom pakken wij als gewone burgers, scholieren en ondernemers het samen op!

Maar hoe gaan we dat doen dan?

World CleanUp Day 2020 zal er vanwege het coronavirus anders uitzien dan je gewend bent. Op 19 september moeten we nog steeds voorzichtig zijn. We gaan daarom niet met grote groepen op pad en houden nog steeds 1,5 m afstand, wat buiten goed kan.

 Om toch elkaar te motiveren hebben we in Zeist vijf challenges in het leven geroepen:

·        #wijkenchallenge: welke wijk krijgt het meeste afval bij elkaar? Geef je op als ambassadeur! 

·       #scholierenchallenge: welke klas raapt het meeste zwerfafval?

·       #ondernemerschallenge: bij welke winkelier of restaurant kun je al met je eigen verpakking terecht?

·       #ploggingchallenge: welk team haalt hardlopend de meeste blikjes uit de berm?

·       #peukenpatrouille: wie pikt de meeste sigarettenpeuken op in het Centrum?

Voor iedere groep hebben we materialen als grijpers, handschoenen en zakken voor PMD en restafafval. Met je groep of alleen raap je op je eigen plek en moment zoveel zwerfafval op en meldt dat bij de organisatie. Vergeet niet een foto van je groepje en je opbrengst te maken! Via Facebook maken we de winnaars van de verschillende challenges bekend; er zijn leuke prijzen te winnen!

Dus ben je een opgeruimde Zeistenaar, loop je graag een rondje hard, wil je als ondernemer jezelf plasticvrij profileren? Of staat je klas te popelen iets te doen aan de snoeproute?

Ieder kan zich opgeven via cleanupdayzeist@gmail.com of via het Facebook evenement op pagina van CleanUpDay Zeist.

Doe je mee? Pak ’t op!

CleanUupDay Zeist is een initiatief van Linda Ooms, Liesbeth Geijtenbeek, Lilly’s Plastic Pick up en Liesbeth Raymakers.

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen