Aantal padden in Nederland gehalveerd

Mirjam Förch 12-01-2021 268 keer bekeken 0 reacties
Gewone pad

Sinds 2008 is het aantal gewone padden in Nederland gehalveerd. Dat zorgwekkende nieuws is te lezen in de Balans 2020 van RAVON. De afname toont wel aan hoe belangrijk het is padden te redden van sterfte door het verkeer en in straatputten.

De gewone pad is één van de algemeenste amfibieën in Nederland en belangrijk voor een gezonde natuur. Daarom is het des te opvallender en zorgelijker dat de soort het zo moeilijk heeft. Ook in andere Europese landen zoals Engeland en Zwitserland neemt het aantal padden af. De oorzaak is nog niet duidelijk, maar ligt mogelijk in een combinatie van verlies van habitat, intensivering van de landbouw, landschapsversnippering door wegen, toenemende verkeersdrukte en klimaatverandering.

De cijfers zijn berekend op basis van de gegevens van padden.nu, een platform voor en door paddenwerkgroepen, onderhouden door RAVON. Paddenwerkgroepen in heel Nederland, waaronder Zeist, geven regelmatig aan padden.nu door hoeveel amfibieën ze hebben overgezet.

De afname maakt wel duidelijk hoe belangrijk het is padden te beschermen tegen de gevaren van een leefomgeving die gedomineerd wordt door de mens. Wil je ons hierbij helpen? Lees meer op de pagina van Paddenwerkgroep Zeist-Noord.

Foto: Stijn de Jong

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 

Een momentje...
Cookie-instellingen