Heuvelrugtuin Ter Braaklaan Zeist geopend

Communicatie SDZ (MS) 16-04-2021 208 keer bekeken 0 reacties

Op 14 april opende wethouder Wouter Catsburg, de derde Heuvelrugvoorbeeldtuin aan de Ter Braaklaan in Zeist. Dit deed hij door - samen met een vrijwilliger uit de buurt - het Heuvelrugtuinenbordje in de grond te slaan.

Een Heuvelrugtuin past goed in de omgeving van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, waar Zeist middenin ligt. Door op verschillende plekken voorbeeldtuinen aan te leggen wil de gemeente inwoners inspireren om zelf aan de slag te gaan in hun eigen (achter)tuin.

Een Heuvelrugtuin bestaat voor minstens 60% uit groen. Ook wordt er gifvrij getuinierd, biedt het beschutting voor vogels en insecten en heeft het inheemse planten die passen in de omgeving van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. De Heuvelrugtuin aan de Ter Braaklaan is hier een mooi voorbeeld van. ‘Door je eigen tuin om te toveren tot Heuvelrugtuin lever je een positieve bijdrage aan het klimaat, de lokale biodiversiteit en voldoende drink en grondwater. Ga vooral eens kijken en laat je inspireren’ aldus wethouder Wouter Catsburg.

Voorbeeldtuinen

Voorbeeldtuinen zijn plekken waar inwoners inspiratie op kunnen doen voor hun eigen tuin. Inmiddels zijn er in de gemeente Zeist drie voorbeeldtuinen aangelegd. Bij het Beauforthuis in Austerlitz, bij het hoofdkantoor van PGGM en nu ook bij de Ter Braaklaan. De voorbeeldtuin bij de Ter Braaklaan is ‘geadopteerd’ door een aantal enthousiaste inwoners. Dit betekent dat zij de tuin met elkaar onderhouden.

‘Wij zagen dat dit stukje grond wel een nieuwe start kon gebruiken. Het werd vooral gebruikt door mensen om hun hond uit te laten. We vroegen de gemeente om hulp en dachten mee over de beplanting. We zijn heel blij met het resultaat! Samen zorgen we ervoor dat dit een mooie plek blijft’ aldus buurtbewoners Mike Stoltenkamp en Alexandra Stoel.

Doe ook mee!

Inwoners wiens groene hart inmiddels sneller is gaan kloppen, kunnen inspiratie opdoen door het handboek Heuvelrugtuinen te downloaden en/of deel te nemen aan de (gratis) online cursussen. Meer informatie hierover staat op www.jouwheuvelrugtuin.nl

In beweging voor het Nationaal Park

Heuvelrugtuinen is een initiatief van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, Natuur en Milieufederatie Utrecht en IVN Natuureducatie. Met ondersteuning van zes Heuvelruggemeenten en diverse sponsoren kunnen zij dit project realiseren. De gemeente Zeist is één van de deelnemende gemeenten in het project.

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...
Cookie-instellingen