11 buren in één straat laten gezamenlijk zonnepanelen plaatsen 

Communicatie SDZ (MS) 02-07-2021 4433 keer bekeken 0 reacties

11 buren aan de Laan van Bergen in Zeist hebben gezamenlijk zonnepanelen laten plaatsen op hun daken. Het is het grootste burencollectief dat aanhaakt bij de collectieve actie van Mijn Groene Huis.

Met een extra burenkorting worden zoveel mogelijk Zeistenaren gestimuleerd om deze verduurzamingsstap te zetten.

Elk jaar op 1 april start Mijn Groene Huis met de collectieve actie Zon op Zeist, waarbij er een prijsaanbod wordt gedaan voor het plaatsen van zonnepanelen bij een geselecteerde leverancier, dat een jaar geldig is. De burenactie is een éxtra korting op de collectieve actie, die al voordelig is. De extra korting kan oplopen tot 350 euro per deelnemer. 

,,We steken in op burenacties, omdat je extra voordeel hebt van gezamenlijk inkopen én je elkaar kunt helpen in het traject, door samen op te trekken en ervaringen te delen,” vertelt Evelien Raap van Mijn Groene Huis. ,,Bijvoorbeeld om de panelen dusdanig te leggen op de daken, dat het esthetisch op elkaar aansluit.” Ze vertelt dat de buren, die in aanmerking komen voor de burenkorting, niet persé directe buren hoeven te zijn. ,,Het gaat erom dat mensen gezamenlijk die stap kunnen zetten. Je wordt beloond om het samen te doen. En het is een stukje binding.” 

Suzanne van der Marel en Pieter Willemsen zijn twee van de buren die op de Laan van Bergen zonnepanelen hebben laten plaatsen. ,,We hadden ons hele huis al verduurzaamd. Dit was de laatste stap,” vertelt Van der Marel, die vanuit haar wens om een bijdrage te leveren aan een duurzamere wereld, energie-ambassadeur geworden is voor Mijn Groene Huis. ,,Toen deze actie langskwam, heb ik mijn buren weten te enthousiasmeren om mee te doen. Voor we het wisten waren er 11 buren die mee wilden doen.”

Ook Willemsen wilde al zonnepanelen. ,,Ik had in het verleden al wel offertes opgevraagd. Maar er gaan ook geruchten over bedrijven die je niet kunt vertrouwen. Met deze burenactie, dacht ik: wat fijn, nu zijn er buren die het goed uitzoeken. Ik vertrouw volledig op hen.” Van der Marel wijst in de richting van Mijn Groene Huis: ,,Wat mij hielp is dat er een voorselectie is gedaan door Mijn Groene Huis. Dan weet je: bij die leverancier zit het goed.”  

De buren aan de Laan van Bergen hebben veel met elkaar afgestemd tijdens het traject. Van der Marel: ,,We hebben bijvoorbeeld ervaringen gedeeld over de offerte, over wat voor meter je in de meterkast nodig hebt en hoe de stroomdraden lopen naar de meterkast. Nu de panelen geplaatst zijn, vergelijken we natuurlijk ook het aantal opgewekte kilowattuur. Dat kun je zien in een app.” 

De buren verwonderen zich over de snelheid van het traject. ,,Er zaten maar twee maanden tussen de informatieavond en het plaatsen van de zonnepanelen. Het plaatsen zelf was per woning in een halve dag gebeurd,” vertelt Willemsen. ,,Wat ook heel fijn was…,” vervolgt Van der Marel, ,,…is dat je tijdens het plaatsen precies kon afstemmen hoe de panelen komen te liggen. Het heeft wel iets stoers, die panelen op het dak!”

Van 6 tot en met 10 juli organiseert Mijn Groene Huis in het Energiecentrum de Zon op Zeist Opwekweek, met allerlei sessies over het opwekken van energie. Op zaterdag 10 juli kunnen mensen zonnepanelen laten intekenen bij hun huis, om een indicatie te krijgen van de opbrengst hiervan.

Meer informatie: www.mijngroenehuis.nu 
 

0  reacties

Cookie-instellingen