Studenten maken droomvisie Kromme Rijn-gebied

Hans Snel 21-07-2021 8866 keer bekeken 0 reacties

Terwijl de media vol staan met berichten over de landbouw- en biodiversiteitscrisis en de polarisatie lijkt toe te nemen, hebben 4 studenten van de Universiteit Wageningen hun masterscriptie gewijd aan de vraag hoe de Kromme Rijn corridor er in de toekomst uit kan zien.

Deze corridor ligt voor een deel op het grondgebied van Zeist, het westelijke buitengebied. 

Het initiatief en de opdracht kwamen van het Design Lab Agroforestry en de Werkgroep Biodiversiteit Buitengebied Zeist e.o. De opdracht was – los van het huidige gebruik – een visie te presenteren hoe het gedroomde landschap in de toekomst eruit kan zien waarbij de natuur en biodiversiteit zich kunnen herstellen. Dat als bijdrage aan de ruimtelijke vragen van woningbouw, werkgelegenheid en energievoorzieningen die allen hongerig naar het buitengebied kijken. Dat ook in het besef dat de intensieve landbouw, hier vooral melkveehouderijen – een ingrijpende transitie te wachten staat.
En in het besef dat dit overgangsgebied (door de studenten “De Schakel” genoemd), een belangrijke bijdrage kan leveren aan klimaatadaptatie en regionale recreatie.

De studenten hebben zich grondig in het gebied verdiept met als resultaat een poster van ideeën. Om er een paar te noemen:

  • Voedselbossen waar nu nog grasland is;
  • Landschapswallen voor elk wat wils;
  • Voedselwinkels voor de lokale bevolking;
  • Fietsverbinding tussen station D/Z en het science park;
  • Wandelpaden door de Groene Driehoek.

Inspirerend om zo’n visie, gemaakt door studenten van een nieuwe generatie, te lezen en ervan te leren.

*De afbeelding toont een deel van de door de studenten gemaakte poster. De hele poster kun je hier downloaden

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen