Actiedag Geveltuintjes Zeist: ‘Beter voor straatbeeld en voor klimaat’

Communicatie SDZ (MS) 13-09-2021 6549 keer bekeken 0 reacties

Bewoners aan de Steynlaan in Zeist hebben op zaterdag 4 september eigen geveltuintjes gekregen. Geen tegels meer voor de deur, maar heide, lavendel en groen.

Onder het toeziend oog van hovenier Hoefakker gingen bewoners aan de slag. De gemeente leverde in samenwerking met Van Beest en het plantenasiel de planten. ‘Samen maken we Zeist klimaatbestendig’, aldus wethouder Wouter Catsburg. 


Gemeentebesluit 

In juni besloot de gemeenteraad dat bewoners van de gemeente Zeist voortaan een eigen geveltuintje mogen aanleggen en onderhouden bij hun woning. Ze hoeven hiervoor geen vergunning meer aan te vragen. De grond blijft van de gemeente, maar de bewoners beheren de tuintjes. Om dit besluit te vieren organiseerde de gemeente op zaterdag 4 september een actiedag op de Steynlaan. Bewoners van de Steynlaan konden zich hiervoor aanmelden. Acht huizen hebben een geveltuintje gekregen. 


Zeist klimaatklaar

De gemeente Zeist zet zich in voor een groenere leemomgeving. Daarmee bereidt de gemeente zich voor op een veranderend klimaat. Geveltuintjes helpen hierbij. Zo kan regenwater bij zware buien makkelijker de grond in zakken via een geveltuintje. Dat is beter voor de grondwaterstand, het regenwater wordt dan niet via het riool afgevoerd. Daarnaast bieden planten op warme dagen extra verkoeling, doordat ze water verdampen. ‘Geveltuintjes helpen een handje mee om onze gemeente beter bestand te maken tegen extreme hitte en flinke neerslag, waar we door klimaatverandering mee te maken krijgen. En een straat met geveltuintjes ziet er natuurlijk ook veel vriendelijker uit dan een versteende straat’, aldus wethouder Wouter Catsburg.


Ook een geveltuintje aanleggen?


Het is leuk en makkelijk om zelf een geveltuintje aan te leggen. Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op www.zeist.nl/klimaatklaar. En vergeet de gewipte tegels niet aan te melden bij het NK Tegelwippen!
 

0  reacties

Cookie-instellingen