Zwerfafvalrapers: meer dan 200 keer dank!

Communicatie SDZ (MS) 20-09-2021 2621 keer bekeken 0 reacties

Meer dan 200 inwoners van de gemeente Zeist pakken met regelmaat een afvalgrijper om de gemeente weer een stukje mooier te maken.  

Ze rapen flesjes, blikjes, verpakkingen en ander zwerfafval van de straat, bij hun in de buurt of elders in de gemeente. Gezellig samen met anderen, of juist in alle rust in hun eentje. Bij het uitlaten van de hond, bij het joggen of gewoon bij een wandeling. Wethouder Wouter Catsburg dankte deze afvalrapers op de World Cleanup Day, op 18 september, tijdens een bijeenkomst bij de Boswerf. Zo’n 50 afvalrapers waren aanwezig.

Indrukwekkend

Wethouder Catsburg: “Indrukwekkend dat zoveel mensen zwerfafval oprapen! Namens alle inwoners van Zeist wil ik ze daarvoor heel hartelijk danken. Ze maken ons dorp letterlijk en figuurlijk een beetje mooier. Ik merk ook dat ze er zelf vaak veel voldoening uit halen. Het mes snijdt dus aan twee kanten. Maar het allermooist zou uiteraard zijn dat hun werk niet meer nodig is. En daar kunnen we allemaal aan bijdragen.”

De Odru heeft 200 afvalrapers uitgenodigd, maar verwacht dat nog veel méér mensen regelmatig zwerfafval rapen.  Catsburg: “Ook de mensen die afval rapen, maar bij ons niet bekend zijn: wat fijn dat u dat doet!”

World Cleanup Day

De jaarlijkse World Cleanup Day leidde ook dit jaar weer tot veel actie in Zeist. Vele inwoners, inclusief twee klassen van scholengemeenschap De Breul gingen in de weer om zwerfafval van de straat te krijgen. Vele tientallen afvalrapers waren deze dag actief op diverse plekken.

Meedoen

In opdracht van de gemeente ondersteunt de Omgevingsdienst Regio Utrecht (Odru) de afvalrapers door grijpers, handschoenen en zakken uit te reiken aan iedereen die een handje wil meehelpen. Iedereen die mee wil doen, kan desgewenst een grijper of andere benodigdheden in bruikleen krijgen bij de Odru. Zij kunnen zich melden bij de Odru, door een mail te sturen naar Judith Stoker (j.stoker@odru.nl) of door te bellen naar 088-0225083.

Afvalrapers kunnen zelfstandig aan de slag, of kunnen zich aansluiten bij een groep, om samen te gaan rapen. Er zijn onder meer groepen actief in Austerlitz, Vollenhove en een groep die op meerdere plekken in Zeist afval raapt: de Bermbrigade. Iedereen die met een groep wil meedoen, kan via de Odru in contact komen met die groep. De Odru stimuleert het terugdringen van zwerfafval onder de noemer ‘Zeist Zonder Zwerfafval’.

Fotograaf: Mel Boas

0  reacties

Cookie-instellingen