Wethouder Catsburg zet zijn ‘cv op dieet’

Communicatie SDZ (MS) 18-10-2021 1953 keer bekeken 0 reacties

Op donderdag 14 oktober liet wethouder duurzaamheid, Wouter Catsburg, zijn cv-installatie doorlichten door cv-ambassadeur Harry Siegersma van Mijn Groene Huis.

De wethouder gaf hiermee de aftrap van de ‘cv op dieet’-campagne. Vanaf nu kunnen alle bewoners in Zeist voor 35 euro één van de cv-ambassadeurs van Mijn Groene Huis langs laten komen voor zo’n cv-check. Bewoners die hun ketel zelf kunnen en willen bedienen, kunnen op www.omlaagdiemeter.nu/cv een doe-het-zelf cv-scan downloaden.

Harry constateerde dat de temperatuur van de ketel van de wethouder nog op de fabrieksinstellingen van 85 graden stond en adviseerde Catsburg om deze op 65 of nog lager te zetten. In een redelijk goed geïsoleerd huis is zo’n lagere temperatuur voldoende om het huis aangenaam te verwarmen en bespaar je al gauw 10 tot 15% op je gasverbruik. Harry hielp de wethouder bij aanpassen van de instellingen.

Nu de gasprijzen fors zijn gestegen, is het extra belangrijk om de cv-installatie zo zuinig mogelijk af te stellen. In veel woningen staat de keteltemperatuur nog op de fabrieksinstelling. Die instelling is gemakkelijk aan te passen en de cv-ambassadeurs van Mijn Groene Huis kunnen daarbij helpen. Maar zij kijken ook naar andere zaken zoals de waterdruk (liefst tussen 1,5 en 2 bar), of de leidingen in onverwarmde ruimtes geïsoleerd zijn en hoe de radiatoren functioneren. Aan het eind van het bezoek ontvangt de bewoner een cv-dieet met een paar praktische tips om het gasverbruik omlaag te brengen. De meeste bewoners verdienen de kosten van de cv-check aan huis binnen een jaar gemakkelijk weer terug.

Doe-het-zelf cv-check

Bewoners die er niet tegenop zien om met de gebruiksaanwijzing in de hand zelf de instellingen aan te passen, kunnen op www.omlaagdiemeter.nu/cv een doe-het-zelf cv-check downloaden. In 20 eenvoudige en goed beschreven stappen voeren zij dan zonder bijkomende kosten de cv-check zelf uit. En valt het toch tegen, dan kunnen zij nog steeds de cv-ambassadeur om hulp vragen.

Op weg naar aardgasvrij

De ‘cv op dieet’-campagne van Mijn Groene Huis past goed in het beleid van de gemeente Zeist om tussen nu en 2050 het gasverbruik tot nul terug te brengen. Andere warmtebronnen moeten aardgas gaan vervangen. Maar dit lukt alleen als ook het energiegebruik met ongeveer de helft wordt teruggebracht.

Mijn Groene Huis

Mijn Groene Huis is hét energieloket in de gemeente Zeist voor bewoners die hun energie willen verminderen én duurzaam willen opwekken. Mijn Groene Huis is onderdeel van Stichting Energie Zeist. De stichting werkt onafhankelijk van leveranciers en wordt door de gemeente gesubsidieerd.

 

(foto: Harry Siegersma van Mijn Groene Huis helpt wethouder Catsburg met zijn cv-ketel - fotograaf Mel Boas)

0  reacties

Cookie-instellingen