Wandelen langs de Bunzing 

Communicatie SDZ (MS) 19-10-2021 8149 keer bekeken 0 reacties

Het landelijke gebied tussen Zeist en Bunnik is afwisselend en dit maakt het boeiend om doorheen te wandelen.

Deze omgeving heeft meerder functies zoals landbouw, natuur en recreatie. Een geliefd pad loopt langs het natuurgebiedje de Bunzing

Werkgroep Biodiversiteit Buitengebied Zeist en omstreken, zet zich in om de natuur te beschermen en biodiversiteit te vergroten. Wat is biodiversiteit en waarom is dit zo belangrijk? Biodiversiteit betekent onder meer veel verschillende plantensoorten en dieren in een gebied. Sinds de industrialisatie van de landbouw is de biodiversiteit in Nederland enorm afgenomen. 

Het Utrechts Landschap heeft vorig jaar een stukje natuur ontwikkeld; de Bunzing. Een laag vervuilde grond is afgegraven en poelen zijn ontstaan. Bijzonder aan het gebied is dat er kwelwater omhoog komt, en door dat kwelwater ontstaan specifieke flora en fauna. Het gebied is in ontwikkeling en de eerste veranderingen zijn spectaculair. Op het terrein broedden dit jaar een aantal kleine plevieren, dat is een echte pionier. Ook waren er deze zomer waarnemingen van dodaars, kievieten, ijsvogels en roodborsttapuiten. Vogelaars zijn enthousiast over de waarnemingen van een zwarte ooievaar. 

Op het moment zie je dat maaisel wordt afgevoerd om de bodem te verarmen. Op de meeste plaatsen in Nederland is de grond te voedselrijk. Door maaisel af te voeren wordt de grond armer waardoor soorten als orchideeën en waterviolier terugkeren. 

Waarom is het erg als veel soorten verdwijnen? Door verlies van soorten raakt het evenwicht verstoord want planten en dieren zijn afhankelijk van elkaar. Bijvoorbeeld door teveel stikstof groeien brandnetels en bramen goed, waardoor zij andere soorten verdrijven. En gebieden met een eenzijdige begroeiing, zijn gevoeliger voor plagen. 

Tijdens een wandeling kan je genieten van de frisse herfstlucht en de natuur in ontwikkeling. Het pad dat langs de Bunzing loopt is bereikbaar vanaf de Bunsinglaan en de Blikkenburgerlaan.

Een uitleg over biodiversiteit: 
https://www.voordewereldvanmorgen.nl/artikelen/wat-is-biodiversiteit

Over de werkgroep Biodiversiteit Buitengebied Zeist e.o. https://www.omzeist.nl/samen+duurzaam+zeist+home/werkgroep+biodiversiteit/default.aspx


 

0  reacties

Cookie-instellingen