Stichting Milieuzorg Zeist 50 jaar jong!

Communicatie SDZ (MS) 15-12-2021 1389 keer bekeken 0 reacties

Deze maand bestaat de Stichting 50 jaar en is daarmee is het één van de langst bestaande lokale milieuorganisaties van Nederland. Onderstaand artikel is ingestuurd door de stichting:

Op 21 december 1971 is de oprichtingsakte door de notaris ondertekend en was de stichting geboren. Net als nu was het milieu in de jaren ‘70 een belangrijk onderwerp in het nieuws. De Club van Rome werkte aan haar rapport ‘De grenzen aan de groei’ dat in 1972 werd gepubliceerd en waarin duidelijk werd gemaakt dat er grenzen zijn aan hoe de mens met de aarde omgaat, zoals m.b.t. het gebruik van grondstoffen, het gebruik van bestrijdingsmiddelen (zoals bijvoorbeeld DDT), etc.. Massale vissterfte in de Rijn als gevolg van lozingen vanuit de industrie was een terugkerend fenomeen. Evenals de enorme groei van het afval door de opkomende wegwerpmaatschappij.


Tegen deze achtergrond maakten twee Zeister huisvrouwen, Miep Kuiper-Verkuyl en Babs Riemens zich ernstig zorgen over de toekomst van de aarde en het voortbestaan van de mensheid en richtten zij de Stichting Milieuzorg Zeist e.o. op om op lokale schaal iets te doen tegen deze milieuvervuiling. Het eerste succes van de twee was de invoering van de glasbak om glasrecycling en hergebruik van grondstoffen mogelijk te maken. De allereerste glasbak van de wereld stond in Zeist, op een groot parkeerterrein waar inmiddels Belcourt gebouwd is. Vanuit daar heeft de glasbak een opmars gemaakt door de hele wereld en is in allerlei verschillende vormen en kleuren nu heel normaal in het straatbeeld. Vrijwel iedereen maakt er gebruik van en draagt zo bij aan het besparen van grondstoffen en energie.


Het is niet bij die ene glasbak gebleven. In deze 50 jaar hebben wij  veel meer successen geboekt bij onze inspanningen voor het behoud en verbetering van de leefomgeving in  Zeist en omgeving.  Zo heeft de Stichting Milieuzorg Zeist e.o. zich indertijd samen met andere  organisaties en bewoners met succes verzet tegen de geplande randweg langs Zeist-West, de S8, die dwars door het weidegebied tussen Zeist en Bunnik zou komen. Doordat deze randweg geschrapt werd uit de plannen was het onder de A-28 aangelegde viaduct overbodig geworden en kon verder dienstdoen als wildviaduct, later ‘De Wildsche Hoek’ genoemd. Het is nu belangrijke doorgaande route voor dieren zoals reeën, dassen en vossen tussen het Vechtplassengebied en het Kromme Rijngebied. 
En meer recent is mede door onze inzet bij de reconstructie van het stationsgebied een wildtunnel onder de Hoofdstraat gerealiseerd. Een overzicht van meer van onze successen in 50 jaar is te lezen op onze website www.milieuzorgzeist.com 


Inmiddels bestaat onze stichting uit een handvol maar zeer bevlogen en actieve bestuursleden en een sterk vergrijsd donateursbestand. We willen graag nog eens 50 jaar volmaken, hoewel we natuurlijk hopen dat wij eerder niet meer nodig zijn en zoeken daarom naar mensen die ons willen steunen als donateur of liever nog mensen die zich actief willen inzetten voor het bereiken van onze doelen. Via onze website kan je contact met ons opnemen. We horen het graag.
 

0  reacties

Cookie-instellingen