Help jij padden veilig de weg over?

Mirjam Förch 26-03-2022 1230 keer bekeken 0 reacties

Help jij ons dierenlevens te redden? In deze tijd van het jaar maken vele padden, kikkers en salamanders een lange tocht naar hun voortplantingswater. Hierbij moeten ze regelmatig wegen oversteken, waarbij veel dieren worden doodgereden. Onze werkgroep zet zich in om ze veilig de weg over te helpen.

De werkgroep is actief in het Lyceumkwartier en op De Dreef. Vooral in het Lyceumkwartier zijn nog hard helpende handen nodig. Als vrijwilliger loop je 's avonds met een zaklamp, emmer en veiligheidshesje langs de weg en pak je padden, kikkers en salamanders op om ze aan de overkant weer veilig los te laten. Ook controleren vrijwilligers straatputten, omdat daar veel amfibieën in terechtkomen. De werkgroep werkt niet met roosters maar via een app-groep, dus je kunt komen wanneer en hoelang je zelf wilt.

Bescherming van padden is hard nodig, want het aantal gewone padden in Nederland is sinds 2008 gehalveerd, blijkt uit cijfers van onderzoeksinstantie RAVON. Dat is niet alleen slecht voor de padden, maar voor de hele natuur. Als veelvoorkomende soort speelt de pad namelijk een belangrijke rol spelen in de voedselketen. De oorzaak van de afname ligt vermoedelijk in een combinatie van verlies van leefgebied, intensivering van de landbouw, landschapsversnippering door wegen, toenemende verkeersdrukte en klimaatverandering.

Meer weten of aanmelden? Mail dan naar paddenwerkgroepzeistnoord@gmail.com

0  reacties

Cookie-instellingen