Ruim 40 bewoners in Den Dolder-Zuid willen advies aardgasvrije woning

Communicatie SDZ (JvdB) 25-04-2022 1112 keer bekeken 0 reacties

De bijeenkomst van Mijn Groene Huis met als thema ‘Op weg naar een aardgasvrij Den Dolder-Zuid’ op 12 april in de Kameleon werd door 36 bewoners bezocht. Uitgenodigd waren bewoners met een 60-er en 70-er jaren seriewoning in Den Dolder-Zuid en Bosch en Duin, Bremlaan en omgeving.

Energie-adviseur Eric Dekker van Mijn Groene Huis liet de bewoners zien hoe zij in stappen hun woning aardgasvrij kunnen maken, wat dat kost en wat dat oplevert. Na de presentatie vroegen 20 deelnemers een maatwerk-advies aan. Van de bewoners die niet op de avond aanwezig konden zijn, hebben er 22 hun belangstelling aangegeven voor zo’n advies. De bewoners worden nu benaderd voor een afspraak.

Het aanbod van Mijn Groene Huis sluit aan op de Transitievisie Warmte van de gemeente Zeist. Hierin beschrijft de gemeente wijk voor wijk, wanneer en hoe wij afscheid gaan nemen van aardgas voor het verwarmen van onze woningen, ons water en voor koken. Omdat veel mogelijkheden nog worden onderzocht, zijn nog niet alle vragen in de Transitievisie Warmte beantwoord. In de komende jaren zal dit steeds duidelijker worden. Maar wel al duidelijk is dat iedere huiseigenaar het beste kan beginnen met het optimaal isoleren van zijn woning, omdat dit in alle gevallen noodzakelijk is. Tussen 2035 en 2050 zullen de wijken en dorpen van Zeist één voor één van het aardgas worden afgesloten. Tijdens de bijeenkomst presenteerde Wouter Pieterse van de gemeente Zeist de Transitievisie Warmte voor Den Dolder.

Daarnaast hebben zes bewoners zich verenigd in een coördinatiegroep, die in afstemming met Mijn Groene Huis, vervolgstappen gaat organiseren met bewoners. Zoals nieuwe informatiebijeenkomsten, eventueel het samen inkopen van energiebesparende maatregelen en het enthousiasmeren van meer inwoners.

Mijn Groene Huis gaat ook in andere wijken van Zeist aan de slag met maatwerkadviezen en is daarvoor in gesprek met bewonersinitiatieven in deze wijken. Mijn Groene Huis is onderdeel van Stichting Energie Zeist en wordt gesubsidieerd door de gemeente Zeist. Via de website, het Energiecentrum op de Slotlaan 300, de nieuwsbrief, informatieavonden en collectieve inkoopacties helpt Mijn Groene Huis bewoners bij het besparen en duurzaam opwekken van energie. 

Foto: Wouter Pieterse van de gemeente Zeist informeert bewoners over de Transitievisie Warmte. 

0  reacties

Cookie-instellingen