Ben jij tussen de 12 en 18 jaar? Doe dan mee aan de wedstrijd duurzame sport of hobby

Communicatie SDZ (JvdB) 02-06-2022 1526 keer bekeken 0 reacties

Wat is jouw grootste passie? Jouw belangrijkste sport of hobby? En hoe duurzaam is het om deze sport of hobby te beoefenen? Heb je daarover wel eens nagedacht? Doe mee aan onze wedstrijd!

Wij organiseren deze zomer een wedstrijd voor jongeren van 12 tot en met 18 jaar. Onderwerp van de wedstrijd: beschrijf hoe jij jouw sport of hobby gaat verduurzamen? De beste drie plannen worden geplaatst in de Nieuwsbode, in de rubriek ‘Duurzaam Denken – Duurzaam Doen’. Het plan mag maximaal 300 woorden tellen. De uiterste datum voor het insturen van de plannen is 1 juli aanstaande. De inzendingen worden beoordeeld door een jury onder voorzitterschap van wethouder Duurzaamheid Wouter Catsburg.

 

Waarom deze wedstrijd?

Het gaat niet zo goed met onze planeet. Door de opwarming van de aarde en de klimaateffecten daarvan. Maar ook door vervuiling, afname van de biodiversiteit en het opraken van belangrijke grondstoffen. Vooral jullie, jongeren krijgen hiermee te maken. Veel jongeren maken zich daarom zorgen over hun toekomst. Samen Duurzaam Zeist wil met deze wedstrijd jullie stimuleren om praktische oplossingen te bedenken om je eigen manier van leven te verduurzamen.

 

Wat is het milieueffect van jouw sport of hobby?

Duurzaam leven is best een uitdaging. Hoe maak je jouw eigen sport of hobby duurzaam? Als je dagelijks een paar uur aan het gamen bent, verbruik je behoorlijk wat energie. Als je van een potje tennis houdt, gooi je jaarlijks heel wat versleten ballen weg. En zit je in een voetbalteam, dan reis je vast iedere twee weken met de auto naar een gastclub. In de wedstrijd roept Samen Duurzaam Zeist jou en andere jongeren op om een plan te maken voor het verduurzamen van je eigen sport of hobby en dit in maximaal 300 woorden te beschrijven.

 

Zo doe je mee

  • Kies jouw favoriete sport of hobby
  • Denk na over de milieueffecten van die sport of hobby. Denk hierbij aan materialen die je ervoor nodig hebt. Hoe duurzaam zijn die gemaakt? Aan de energie die je nodig hebt of het vervoer dat erbij komt kijken. En het afval dat je eventueel produceert. Iedere sport of hobby heeft zo zijn eigen milieueffecten.
  • Bedenk maatregelen om jouw sport of hobby te verduurzamen. Bedenk duurzame oplossingen die je kunt toepassen en die je ook wilt gaan toepassen.
  • Schrijf jouw plan op in maximaal 300 woorden
  • Doe er een leuke foto bij van jou met je sport of hobby. Liefst een liggend formaat foto van minimaal 1 Mb.
  • Stuur jouw tekst en foto uiterlijk 1 juli naar info@samenduurzaamzeist.nl

 

Beoordeling

De jury beoordeelt de inzendingen op originaliteit, praktische uitvoerbaarheid en milieueffect. Maak je geen zorgen over je schrijfvaardigheden, want de jury let niet op tekst- of taalfouten. Voorzitter van de jury is wethouder Duurzaamheid Wouter Catsburg. Verder zitten hierin Annemarieke Holland, contactpersoon voor de scholen vanuit de Omgevingsdienst Regio Utrecht (ODRU) en Hans Snel, woordvoerder van Samen Duurzaam Zeist. Samen Duurzaam Zeist is een brede duurzaamheidsbeweging van inwoners en organisaties, ondersteund door de gemeente. Zij dragen elk op hun eigen manier en met hun eigen initiatief bij aan een groen, gezond en duurzaam Zeist.

 

Uitslag

Wij maken de uitslag uiterlijk op 8 juli bekend. De beste inzending verschijnt in de Nieuwsbode van 20 juli, de nummers 2 en 3 in die van 3 en 17 augustus.

 

Vragen?

Heb je nog vragen over deze wedstrijd? Mail dan naar info@samenduurzaamzeist.nl

0  reacties

Cookie-instellingen