Insectenhotels in Vollenhove gerenoveerd

Hans Snel 02-06-2022 1796 keer bekeken 0 reacties

In de afgelopen maanden hebben de vier insectenhotels in Vollenhove een grondige opknapbeurt gekregen. Judith Stoker van De Boswerf heeft de vrijwilligers hierbij geadviseerd: "zoveel mogelijk in de zon, zeker niet in de schaduw, rechtop of liever nog iets hellend naar voren...."

Judith vult aan: "Dan kan er geen water inlopen. Afdak laten uitsteken naar voren. En zet hem niet te laag bij de grond, want dan wordt het onderste deel nat door opspattend water. Kies voor hard hout (beuk, eik of robinia), dit scheurt niet zo snel; gespleten hout vervangen. Bamboestengels zijn ideaal. Zagen op de knoop dan heb je meteen 2 stengels met een wandje. Stengels van braam of vlier werkt ook; het merg is zo zacht dat bijen er zelf gangetjes in kunnen maken. Boor dwars op de lengterichting. De gangetjes laten variëren van 3mm tot 9 mm, liefst 10 cm diep, achterkant dicht. Het allerbelangrijkst is dat de gangetjes schoon en glad zijn (glad te maken met ronde houtvijl), dat gespleten hout vervangen wordt en dat het hotel zo droog mogelijk blijft. Materiaal zoals hooi, dennenappels, kiezels enz. is misschien niet zo zinvol voor insecten maar oogt leuk dus laat vooral zitten, met gaas ervoor, dan valt het er niet uit."

Uitvoering

Bij de uitvoering is het raamwerk intact gelaten . De drie stormen in het voorjaar leverden nogal wat hard hout op (acacia) dat in een groot aantal blokken van ongeveer 12 cm is gezaagd. Vervolgens zijn er gaten van 3, 6 en 9 mm in geboord.  De diepte varieert van 8 tot 10 cm. Het gaas is los gemaakt en later weer bevestigd. Bovendien is een overkapping gemaakt. De hotels hellen nu naar voren. Eén is er vastgemaakt met een stevige lat in de grond. De drie andere hotels zijn in de zon aan de muur bevestigd met haken. Rondom de hotels zijn tegels weggehaald en is bemeste aarde toegevoegd  En hierin zijn diverse insectenvriendelijke planten gezet.

 

0  reacties

Cookie-instellingen