Verantwoord voedsel met ‘n gezellig praatje erbij

Communicatie SDZ (JvdB) 10-11-2022 1252 keer bekeken 0 reacties

Stadslab Zeist en Samen Duurzaam Zeist hadden vorig jaar alle Zeistenaren uitgedaagd om hun idee, om Zeist duurzamer te maken, te komen pitchen. Een jaar later: een kort verslag van de winnaars!

Degene met het beste idee kreeg € 5.000,- om het idee uit te voeren. Ook kon je kans maken op de Publieksprijs van € 1.000,-. Marian Kesler en Joanne van Winsen (moeder en dochter) van Tuinderij Uit de Kluiten in Den Dolder sleepten maar liefst beide prijzen in de wacht. Daarmee konden zij een vurige wens realiseren: een elektrische bakfiets kopen om daarmee de verse producten uit hun ecologische moestuin naar oudere mensen te brengen die niet meer goed ter been zijn.

Afgelopen zomer stond iedere dinsdagmiddag in Den Dolder de inmiddels vertrouwde witte bakfiets van Tuinderij Uit de Kluiten geparkeerd voor Wijkservicepunt Pelita. Daar kwamen de ouderen, maar ook jongere bewoners uit de wijk maar wat graag verse en onbespoten producten van het land kopen. Het werd bovendien een vrolijke ontmoetingsplek.

Nostalgisch
Margot de Jager is beheerder bij het wijkservicepunt MeanderOmnium in het gebouw van Pelita. Zij faciliteert de activiteiten die er plaatsvinden. En dat zijn er nogal wat. Wekelijks komen er meer dan 100 mensen over de vloer om te bridgen, te klaverjassen, samen te eten, yogales te volgen of om een workshop bij te wonen. Margot: “Dankzij Tuinderij Uit de Kuiten kunnen de oudere bewoners in onze wijk op een laagdrempelige manier verantwoord voedsel kopen. Onbespoten producten die notabene in de eigen omgeving zijn verbouwd. Een gezonde maaltijd is goed voor iedereen, zeker als er ook nog een aardig praatje bij is. Ze zien die bakfiets staan met verse producten en ook vrolijke boeketjes bloemen uit de bloementuin van de tuinderij. Vers van het land vinden vooral veel oudere mensen fijner dan producten uit een supermarkt. Het heeft iets nostalgisch."

Tonnie (81) woont vlak bij het Wijkservicepunt: “Ik heb genoten van de eitjes die nergens zo vers zijn als van hun kippen. En ook echt lekkerder dan uit een winkel, hoor. Ook hun groenten en fruit vond ik fijn, vooral de aardbeitjes en bessen. Ik ontmoet er ook altijd mensen uit de buurt met wie ik dan even een gezellig praatje heb.”

Boerenkool
Greet werkt als vrijwilliger bij Tuinderij Uit de Kluiten: “Ik had een burn-out gehad, en wilde op een gegeven moment graag weer wat om handen hebben. Ik kon als vrijwilliger meehelpen met het oogsten bij Tuinderij Uit de Kluiten, waar ik ook boeketjes ging maken van de veldbloemen die daar zo mooi staan te bloeien. Omdat ik makkelijk met iedereen een babbeltje maak, hadden ze mij gevraagd om op dinsdag mee te helpen de producten te verkopen bij het Wijkservicepunt. Ik moest wel eerst even leren op die bakfiets te rijden. Heel spannend in het begin, vooral in de bochten! En zo kwam ik bij het Wijkservicepunt te staan, waar ik al snel veel plezier in kreeg. Vooral dat sociale is leuk. Ik liet de mensen vaak eerst even wat proeven en dan had ik de leukste gesprekken met hen. Zo had ik een keer snijbiet meegenomen, een ouderwetse groente die oudere mensen vaak nog goed herkennen. En ja, het was een warme zomer en de mensen hadden vaak zin in vers fruit. Dat haalden we speciaal voor hen bij een collega onderneming in de buurt. Voor deze bewoners hebben we nu eenmaal graag wat over. Dus ook als de prei op was in de bakfiets, gingen Marian of Joanne ’s avonds nog even wat oogsten en dat bij hen langsbrengen.”

Nu de oogstmaanden voorbij zijn, wordt de vertrouwde witte ‘Dolderkar’ erg gemist in het dorp. Maar het goede nieuws is dat de mensen van Tuinderij Ut de Kluiten in november toch nog een keer komen. Met hun bakfiets dan vol met boerenkool.

Meer weten? Bekijk dan de webpagina: https://tuinderijuitdekluiten.com/ 

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...
Cookie-instellingen