Oogstfeest van compost bij het buurt-wormenhotel op de Prinses Catharina Amalialaan in Zeist

Fons Pennings 18-04-2023 943 keer bekeken 0 reacties

Afgelopen anderhalf jaar hebben 14 huishoudens van de Prinses Catharina Amalialaan hun groente- fruit en tuinafval (Gft) naar het wormenhotel gebracht. Op 21 april om 15.00 uur gaan de deelnemers van het wormenhotel de compost oogsten en delen met andere buurtbewoners en andere belangstellenden.

In anderhalf jaar tijd hebben ze zo’n 3000 kg Gft afval verzameld dat niet met de vuilniswagen hoeft te worden opgehaald en dat niet elders hoeft te worden verwerkt. Het levert bovendien hoge kwaliteit compost op die gebruikt kan worden in (buurtmoes)tuinen en ook voor planten (binnen en buiten) in potten.
 

Oogstfeest
Onder het genot van koffie/ thee en iets lekkers gaan we de compost oogsten. Kinderen mogen meehelpen en ontdekken welke bodemdiertjes er nog meer in de compost zitten.

Charlotte Verhoeve, de wormcompostcoach geeft uitleg bij het Wormenhotel en ze helpt bij het oogsten van de compost. Willemijn Hensbroek en andere deelnemers vertellen over hun ervaringen met het hotel.

 

Aanleiding
In de appartementencomplexen in de Prinses Catharina Amalialaan was er geen mogelijkheid voor het gescheiden inleveren van Gft (Groente-, Fruit- en Tuinafval). Niet alle bewoners van de laagbouw hebben een Gft-container. Dit bracht initiatiefneemster Willemijn Hensbroek op het idee om bij de werkgroep Compost Lokaal van Samen Duurzaam Zeist te informeren wat je zou kunnen doen om het scheiden van GFT- afval toch mogelijk te maken in haar buurt

Meedoen?
Het hotel, een mooie houten kast, staat naast het appartementencomplex Beverburg. Er is nog plek voor meer deelnemers die hun Gft+ e duurzaam willen (laten) verwerken. Aanmelden kan door een mail te sturen naar Marlou Bours van de Werkgroep Compost Lokaal van Samen Duurzaam Zeist: M.Bours@odru.nl

Samen Duurzaam Zeist zet zich met het initiatief Compost Lokaal in voor een groene kringloop. Het wormenhotel past ook perfect bij de ambities van de gemeente Zeist: handelen vanuit kringlopen (circulaire economie), meer groen en verbondenheid in de wijk.

0  reacties

Cookie-instellingen