5 frisse ideeën in de prijzen gevallen

Bas Duijkers 24-10-2023 449 keer bekeken 0 reacties

Duizend euro om een idee uit te voeren waarmee je de gemeente Zeist nog leuker, socialer en duurzamer maakt. Dat stond dinsdag 10 oktober op het spel tijdens de finale van de Frisse Pitch in het TorenlaanTheater. Vijf frisse ideeën zjin beloond.

Frisse Pitch Night

Er was vijf maal duizend euro om een idee uit te voeren waarmee je de gemeente Zeist nog leuker, socialer en duurzamer maakt. Tijdens de Frisse Pitch Night mochten de kanshebbers hun voorstel presenteren aan de jury en het publiek. De winnaars werden ook dezelfde avond bekend gemaakt. De gemeente Zeist stelde het geld prijzengeld beschikbaar. 

De wedstrijd was een initiatief van Samen Duurzaam Zeist en Stadslab Zeist. De gemeente Zeist stelde het prijzengeld beschikbaar. 

De jury

Het publiek koos één idee uit, de andere vier werden aangewezen door een jury. Die bestond uit Hamta Maftun (Samen Duurzaam Zeist), Michael van Dolder (Biga Groep), Bo Hendriksen (Gemeente Zeist) en Najima Tihouna (Krachtvrouwen Zeist). Dat was nog best lastig, vertelde Hendriksen, want alle ideeën voldeden aan de criteria. 

Winnaars

Ernestine de Groot, die als eerste moest pitchen, kreeg ook als eerste haar prijs. Ze wil dat het hele dorp Austerlitz de regenwaterafvoer loskoppelt van het riool. Dat is beter voor de grondwaterstand én voor de riolen.

Ingrid Wong kreeg een prijs voor haar plan voor een Maakplaats, in de kelder van haar Werkwinkel in Den Dolder. Dorpsgenoten kunnen daar op zaterdagmiddag zelf dingen maken, het liefst van gebruikte materialen. Ook het plan van Roan de Wit en Inez Schilder werd beloond door de jury. De twee docenten aan het OVMZ organiseren met leerlingen van leerjaar 3 een Duurzame Markt in samenwerking met bedrijven en inwoners van Zeist. 

De laatste juryprijs was voor Hildebrand Stoker namens wijkvereniging Dichterswijk, Patijnpark en Parmentiersland. Ze missen nog een mooi lokaal ‘ommetje’. 

Publieksprijs

Het publiek koos voor het plan van Mieke Deiters. Zij gaat met kinderen en ouders bewegend speelgoed maken van restmaterialen zoals karton, stickervellen en plakmaterialen. In haar pitch liet ze alvast zien welke leuke dingen je van afval kunt maken.

0  reacties

Cookie-instellingen