't Boswijtje komt tot wasdom

Fons Pennings 25-10-2023 616 keer bekeken 0 reacties

’t Boswijtje is een particulier bewonersinitiatief in Austerlitz. Samen met enthousiaste vrijwilligers ontwikkelen ze op een voormalig paardenweitje een kleine voedselbosrand, een miniboomgaard en een kruidenwei. Deze komt steeds meer tot wasdom.

‘t Boswijtje: van en voor de bewoners

Voor wie het nog niet kent: ’t Boswijtje is een particulier bewonersinitiatief in Austerlitz. Samen  ontwikkelen ze op een voormalig paardenweitje een kleine voedselbosrand, een miniboomgaard en een kruidenwei. Samen leren, ontdekken en bijdragen aan een grotere biodiversiteit staan centraal.

Wat is er te zien?

Twee jaar geleden gingen de eerste bomen en struiken de grond in. Het meeste slaat goed aan, langzaam begin je ‘te zien wat het kan worden’, zoals een regelmatig langswandelende dorpsgenoot het verwoordde. We hebben al kunnen genieten van onder andere heerlijke frambozen, liters saliethee, een handvol appelbessen, een mand appels en drie emmers aardperen! Regelmatige bezoekers en/of bewoners zijn egels, hazelwormen, een zandhagedis, reeën, waarschijnlijk dassen, vogels, vlinders waaronder de koninginnepage en bijen en hommels. Op dit moment is het een spinnenparadijs.

Ouessants

Sinds twee maanden verblijven er vier minischapen, Ouessants. Ze spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de kruidenwei. Op termijn gaan ze ook in het voedselbosje grazen om de groei van het gras te temperen. Het is erg leuk om de verschillende schapenpersoonlijkheden te leren kennen! En een beetje spannend met de wolf en het vreselijke blauwtongvirus dat rondwaart. De bewoners nemen zo goed mogelijk maatregelen en geven ze rozenbottels, geplukte kruiden en veel liefde voor extra weerstand.

Activiteiten

Op gezette tijd ontvangen ze bezoekers en organiseren ze kleinschalige activiteiten. Ze deden bijvoorbeeld mee met het aanbod van Kunstkaravaan de Bonte Boel. Kinderen hielpen met het bouwen van een takkenril, een broeihoop. De vogels kregen pindaslingers. Tot slot hebben ze gepofte kastanjes geproefd, met mate natuurlijk zodat er ruim voldoende overblijft voor de dieren in het bos.

Plannen

De komende maanden gaan de vrijwililgers extra bomen en struiken planten, aardperen oogsten, mulchen en nadenken over nieuwe plantideeën. Wil je een keer komen kijken, mail dan naar Boswijtje@gmail.com. De initiatiefnemers hebben geen vaste momenten en verzorgen 't Boswijtje naast hun werk, maar als je even geduld hebt is er altijd wel een momentje te vinden.

Volg ons ook op Facebook!

 

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...
Cookie-instellingen