De paddentrek is weer begonnen

Redactie Samen Duurzaam Zeist 25-02-2024 341 keer bekeken 0 reacties

​​​​​​​De komende maanden steken veel padden, kikkers en salamanders 's avonds de straat over - op zoek naar een plekje om zich voort te planten. Paddenwerkgroep Zeist verzoekt weggebruikers daarom om vanaf de schemering rustig te rijden en goed uit te kijken.

Aantal padden gehalveerd

Het aantal padden loopt zorgwekkend achteruit. Het aantal gewone padden in Nederland is sinds 2008 zelfs gehalveerd, blijkt uit cijfers van onderzoeksinstantie RAVON. Dat is niet alleen heel vervelend voor de paddenpopulatie maar ook voor de biodiversiteit. Als veelvoorkomende soort speelt de pad namelijk een belangrijke rol in de voedselketen van vogels en zoogdieren.

 

Paddentrek op milde avonden

Er zijn in Zeist talloze locaties waar de paddentrek plaatsvindt. Op wegen door de natuur, zoals de Woudenbergseweg, steken regelmatig padden over. Maar de diertjes gaan ook woonwijken in, op weg naar die ene vijver waar ze zich elk jaar voortplanten. Vooral op vochtige, milde avonden en nachten gaan veel amfibieën aan de wandel. Paddenwerkgroep Zeist roept weggebruikers dan ook op om oplettend te zijn en voorzicht te rijden.

 

Hotspots voor padden

De grootste bekende hotspots in Zeist zijn de Jagersingel, Lorentzlaan, Lindenlaan, Verlengde Slotlaan, Oude Arnhemseweg, Breullaan (rond het pannenkoekenhuis), Griftlaan, Griffensteijnselaan en het tunneltje daar, Couwenhoven en De Dreef. Op de meeste van deze locaties zijn ’s avonds vrijwilligers actief om padden veilig de weg over te helpen. Die kunnen echter niet overal tegelijk zijn, dus ook hier is rustig rijden het devies.

 

Voorzichtig rijden

Een lagere snelheid vergroot niet alleen de kans dat de bestuurder overstekende dieren op tijd ziet. Hardrijdende auto’s zijn ook gevaarlijk voor padden omdat de diertjes door de luchtverplaatsing worden meegezogen. Dit risico begint bij ca. 40 km/u en neemt sterk toe bij hogere snelheden. Langzaam rijden maakt de overlevingskans van amfibieën dus een stuk groter.

 

Vrijwilligers gezocht

Heb jij een warm hart voor de natuur en wil je de padden in Zeist helpen om veilig over te steken? Meld je dan aan als vrijwilliger. Als paddenredder zit je nergens aan vast; je kunt zoveel en zo lang helpen als je zelf wilt. Mail naar zeistpaddenwerkgroep@gmail.com voor meer informatie over vrijwilligerswerk bij de Paddenwerkgroep Zeist.

0  reacties

Cookie-instellingen