Compost lokaal

Vanuit de kringloopgedachte is het een goede keuze om al het groene snoei- en GFT afval, lokaal te composteren, te verwerken en te benutten. Bijvoorbeeld in de gemeentelijke plantsoenen, in buurtmoestuinen, particuliere tuinen of op het balkon. Met initiatieven als de jaarlijkse compostactie, het opzetten van een buurtcompostproject (nog te realiseren) en advies aan scholen, willen we inwoners, organisaties en bedrijven enthousiasmeren voor en betrekken bij het verbeteren van de lokale groene kringloop.
We organiseren workshops over composteren, en adviseren scholen die met composteren aan de slag willen. Daarnaast wordt onderzocht of een lokale composteerinrichting haalbaar is.

Composteerworkshop. Foto: Anne-Marie Bergervoet

Groene kringlopen sluiten
De doelstelling van dit project is om groene kringlopen te sluiten. Hierbij willen we inwoners, organisaties en bedrijven stimuleren om hun GFT-afval, snoeihout/ groen tuinafval dichtbij te composteren en te benutten.
Een gezonde levende bodem levert gezond eten en kan veel regenwater opnemen. Als het GFT- en groen (snoeihout) afval dichter in de buurt verwerkt wordt en de afzet van compost in gemeentelijk groen vergroot wordt zal dit zeker bijdragen aan het sluiten van de groene kringloop.We willen deze bewustwording op verschillende manieren bijbrengen door bijvoorbeeld workshops.
De workshops vinden plaats bij De Boswerf.
In de workshops vertellen we over;
- Hoe een groene kringloop werkt
- Alles wat de aarde voortbrengt aan planten en dieren
- Hoe het door diezelfde aarde weer wordt opgenomen en verteerd
- Hoe dit weer dient als voeding voor nieuw leven

Composteerton
Composteerton. Foto: Anne-Marie Bergervoet

Hoe kan je zelf aan de slag composteren
Je kan zelf gaan composteren. Het is een goede manier om waardevolle voedingsstoffen terug te geven aan de bodem. Bovendien vermindert het je een flinke hoeveelheid afval en voorkom je dat het wordt verbrand. Je kan meedoen met verschillende workshops of een informatie-bijeenkomst bijwonen over Compost Lokaal. Ook kan je compost ophalen tijdens de landelijke compostdag.

Meer interessante informatie over compost?

https://www.compostgilde.nl
http://buurtcompost.nl
https://www.nudge.nl/projects/start-een-wormenbak/compostwormen-af-te-halen

We zoeken naar:

  • Mensen die kennis en kunde over composteren willen delen

  • Locatie voor een buurtcompostplek 

 

Wil je actief mee denken over het compost lokaal? Meld je aan! AANMELDEN WERKGROEP

Cookie-instellingen