Fietsend Meetnet fase 2

Grote kans dat je gehoord of gelezen hebt over het Fietsend Meetnet. Het experiment is vanwege het succes uitgebreid naar de hele provincie Utrecht en heet vanaf nu Snuffelfiets. In de provincie Utrecht fietsen in 2020  550 inwoners met een meetkastje aan hun fiets. Ook nu is het enthousiasme onder (fietsende) inwoners van Zeist om mee te fietsen en te meten groot!

In Zeist fietsen 75 snuffelfietsers. Grote kans dus dat je een fietsende sensor tegen komt. Het meetkastje aan het stuur van de snuffelfietser meet de luchtkwaliteit (fijnstof) en stuurt die informatie naar Civity. Dat bedrijf gebruikt die data gebruikt voor het maken van een kaart van de luchtkwaliteit. Het eerste doel was om te weten te komen waar 'groene fietsroutes' zijn. Maar de kaart geeft je ook een overzicht van de luchtkwaliteit in het algemeen in de provincie en inmiddels ook daarbuiten. Want inmiddels er wordt op veel plekken in Nederland met een meetkastje gefietst! Zie https://dashboard.dataplatform.nl/sodaq/v2/groene_fietsroutes.html.

Het project werd op 17 juni 2019 feestelijk afgetrapt in het gemeentehuis. Ook wethouder Wouter Catsburg gaat meefietsen en meten. ‘Als gemeente vinden we het belangrijk dat steeds meer mensen de fiets pakken en de auto laten staan. Deze gedragsverandering levert een positieve bijdrage aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in Zeist. We hopen dat dit project veel mensen aan het denken zet. Ook hopen we dat het experiment bruikbare data (meetgegevens) op gaat leveren, waarmee we bijvoorbeeld invulling kunnen geven aan de op te stellen mobiliteitsvisie. Superleuk om dit met zoveel enthousiaste inwoners samen te doen!’

 Je kunt de gefietste routes en de gemeten waarden volgen op de website die speciaal daarvoor bijgehouden wordt. Meer informatie over het project is te vinden op www.snuffelfiets.nl.

 

Cookie-instellingen