Plantenasiel

Plantenasiel Zeist: hoe en wat in 2019

Plantenasiel Zeist draait op volle toeren dit jaar.

De Plantenasiel kraam op bezoekerscentrum de Boswerf in Zeist is sinds de zomer weer open en trekt weer veel bezoekers. Er zijn al een heleboel planten geruild! Blijf vooral ook tuinplanten aanbrengen, dan is er voor iedereen genoeg om uit te kiezen!

Plantenasiel was genomineerd voor de Impact Award Duurzaam Zeist 2019. Helaas hebben we niet gewonnen, maar er is wel een heel leuk filmpje gemaakt over het Plantenasiel, te zien op onze facebookpagina @plantenasielzeist.

We hebben dit jaar al twee nieuwe locaties geopend.

Naast de vertrouwde plek op de Boswerf kunnen jullie voor het halen en brengen van planten vanaf nu ook terecht bij twee nieuwe dependances:

locatie Dieptetuin aan de Van Tetslaan in Zeist. Deze locatie is elke zondagmiddag van 12-17 uur open en om de week op vrijdag- of zaterdagochtend van 9.30-12.00 uur (zie kalender op www.dieptetuin.com/Agenda-2019/).

locatie Moestuinvereniging Eigen Oogst aan het Boerderijlaantje in Den Dolder. Deze locatie kun je elke woensdagmiddag bezoeken van 14-16 uur en zondagmiddag van 14-16 uur.

Het Plantenasiel gaat de wijk in

Net zoals je minibibliotheekjes hebt voor boeken, zo zijn er op verschillende plekken houten kratten geplaatst als mini-plantenasieltjes. De voortuin-kratten worden onderhouden door de bewoners, die zorgen dat de plantjes water krijgen.

De kratten staan tot nu toe op:

de Julianalaan, achter de Thomaskerk in Kerckebosch,

Schaerweidelaan 172,

Brugakker 6607,

Kringloopwinkel - Johannes Postlaan 4,

Weggeefwinkel - Laan van Vollenhove 2191,

Schroeder van de Kolklaan 36 in Den Dolder,

Langstraat 10 in Bunnik.

We zijn in overleg met de Weggeefwinkel in Zeist om daar ook een Plantenasiel vestiging te gaan openen. Dat gaat waarschijnlijk in september gebeuren! Maar je kunt nu al planten ruilen bij de Weggeefwinkel, ze hebben er al een voorlopige hoek voor ingericht.

Suggesties voor andere locaties zijn welkom!

Openingstijden en adressen:

Plantenasiel op Bezoekerscentrum de Boswerf, Prins Bernhardlaan 3 Zeist: woensdagmiddag en zondagmiddag 14:00-16:00 uur. 

Plantenasiel in Dieptetuin Zeist, Van Tetslaan in Zeist: elke zondagmiddag van 12:00-17:00 uur en om de week op vrijdag- of zaterdagochtend van 9.30-12.00 uur (zie kalender op www.dieptetuin.com/Agenda-2019/). Hele zomer open!

Plantenasiel bij Moestuinvereniging Eigen Oogst, Boerderijlaantje in Den Dolder: elke woensdagmiddag en zondagmiddag van 14:00-16:00 uur. Hele zomer open!

Plantenasiel bij Weggeefwinkel Zeist: meer info volgt. Beoogde start: september 2019.

De spelregels:

Brengen: tuinplanten aanleveren in pot, graag met de naam van de plant erbij.

Je kunt tuinplanten (vaste planten en één- en tweejarigen), kleine struiken, bollen, zaden en stekjes inleveren; voor grote bomen en grote struiken hebben we geen plaats, voor kamerplanten ook niet. Van grote stuiken en bomen kun je ons een foto mailen, dan plaatsen we daarover een advertentie op onze facebook pagina.

Halen: maximaal 4 planten (afhankelijk van het aanbod).

Zelf een doos of tas meenemen.

Geen professioneel verzorgingsadvies (Google!), geen garantie, maar wél gratis.

We zoeken naar:

  • vrijwilligers voor bezetting van alle drie de locaties.
  • vrijwilligers voor allerlei andere werkzaamheden (planten verzamelen, promotie, timmerwerk, Facebookpagina bijhouden, netwerken, planning e.d.).

Je kunt ons mailen via plantenasiel@samenduurzaamzeist.nl

Houd ook onze facebook pagina in de gaten @plantenasielzeist

 

foto's: locatie Boswerf, enkele vrijwilligers, locatie Den Dolder

Wil je actief mee denken over het Plantenasiel? Meld je aan! AANMELDEN WERKGROEP